Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съветът по сигурност изненадващо обяви спад на мигрантския натиск

Много повече турски граждани, отколкото афганистанци, се опитват да влязат незаконно в България

09 Септ. 2021
БГНЕС

Правителственият Съвет по сигурност изненадващо обяви, че в последните дни се наблюдава спад на мигрантския натиск. Това стана след заседание на структурата, ръководено от премиера Стефан Янев и посветено на мерките, които се предприемат за спиране на евентуална вълна от нелегални мигранти след кризата в Афганистан.

Именно министър-председателят обяви, че в началото на септември се наблюдава спад на мигрантския натиск в сравнение с август. По-късно неговите думи бяха потвърдени и от служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Той обясни спада със засилените проверки във вътрешността на страната.

Според Рашков в момента числата показват четирикратно по-малък натиск от мигрантската криза през 2015 г., но шесткратно увеличение на нелегалните мигранти в сравнение с миналата 2020 г. 

Предлагаме отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР, съобщи след заседанието на Съвета премиерът Стефан Янев. Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност с областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция, обясни премиерът.

В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компрометираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница, каза вътрешният министър Бойко Рашков. Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи, добави вътрешният министър. Според него ремонтът на съоръжението ще струва около 4 млн. лв.

"Погрешно е впечатлението, че границата ни се опитват да преминат единствено и само афганистански граждани. Всъщност най-много са гражданите на Турция - 32%. Тези на Афганистан са 17%, на Ирак - 10% и по-малък процент са сирийските граждани", заяви още Рашков. 

Още по темата