facebook
twitter

България

Съд отрезви прокуратурата и оневини бивш зам. външен министър

493
БГНЕС
Срещу Христо Ангеличин се води и второ дело за престъпление по служба, по което също беше признат за виновен на първа инстанция.

По-малко от половин година след като Специализираният наказателен съд прочете осъдителна присъда за бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин, той беше оправдан на втора инстанция по обвинението за безстопанственост.

Ангеличин беше осъден условно на две години години затвор с изпитателен срок от 4 години и глоба от 5000 лв., защото незаконно е наредил на 12 български посолства да закупят телефонни централи от конкретно посочена фирма без обществена поръчка. Според Софийската градска прокуратура тази фирма не е имала капацитета да изпълни поръчката, нито пък необходимия сертификат. Държавното обвинение смята, че дружеството щяло да се облагодетелства с 429 422 евро. Делото стартира след сигнал срещу бившия външен министър в кабинета "Борисов 2" Даниел Митов от депутата от БСП Кристиан Вигенин.

Магистратите от Апелативния спецсъд обаче решиха вчера, че прокуратурата не е успяла да докаже обвинението, и оправдаха Ангеличин. Срещу него се води и друго дело за престъпление по служба и безстопанственост, по което подсъдимият получи на първа инстанция 4 години затвор ефективно и 4000 лв. глоба. Причината е, че външното министерство не е обявило обществена поръчка за фирма, която да осигури служебни пътувания, като вместо това е ползвало услугите на фирмата, избрана по обществена поръчка от Министерството на земеделието и храните. Затова МВнР е сключило две споразумения със земеделското министерство и е изплатило общо 700 000 лв. По същото обвинение беше оправдан Даниел Митов.

На няколко пъти прокуратурата даваше и това дело като пример за борба с корупцията и престъпността по високите етажи.

Все още няма коментари

Още

Смъртта на бивш президент на Египет предизвика съмнения и обвинения

19.06.2019

190
Северна Македония ще иска екстрадиция на Груевски от Унгария

17.06.2019

345
След месец става ясно за делото за смъртта на Чората

14.06.2019

379 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×