facebook
twitter

България

Социалното министерство обрече на провал програмата за достъпно жилище

Ведомството отпусна 40 дни на хората с увреждания да подготвят за своя сметка цялата строителна документация за проекта
автор
Екип на
854
Илияна Кирилова

Иначе хубавата програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност е на път да остане недостъпна за повечето нуждаещи се тази година заради абсурдно кратките срокове, които социалното министерство заложи за кандидатстване. Обявата за набиране на проектни предложения бе публикувана на сайта на министерството в края на миналата седмица с краен срок за подаване на цялата документация до 30 септември.

Както "Сега" писа, програмата обещава между 10 и 100 хил. лв. финансиране за съоръжения за преодоляване на различни нива в жилищните сгради, в т.ч. рампи, подемни платформи и асансьори, както и до 8000 лв. за приспособяване на лек автомобил и шофьорски курс. По първия компонент може да кандидатства всеки собственик на индивидуална жилищна сграда, който е лице с трайни увреждания и се придвижва с инвалидна количка или в чието семейство има член с такива затруднения. Възможност да се възползва от финансирането ще има и всяко юридическо лице – сдружение, учредено и вписано по Закона за управление на етажната собственост, когато собственик на жилище в жилищната сграда в режим на етажна собственост е лице с трайни увреждания, придвижващо се с инвалидна количка, или в чието семейство има такъв член.

По Компонент 2 от програмата може да кандидатстват хора с трайни увреждания с доказан дефицит на долни и/или горни крайници въз основа на медицинска експертиза. Необходим е и документ за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление на МПС от транспортните областни лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) или от транспортната централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК).

Важно е за потенциалните участници в програмата първо да получат писмо за подкрепа и допустимост на кандидатстването по Компонент 1 от съответните дирекции „Социално подпомагане”, след което да пристъпят незабавно към събиране на документи за кандидатстване, посочват от социалното министерство. И незабавното пристъпване към тази процедура обаче няма да помогне на семействата да се подготвят в срок за програмата. До 30 септември всеки кандидат трябва да е готов с инвестиционен проект, разрешително за строеж и съответната количествено-стойностна сметка, което означава да наеме за своя сметка проектант и да преодолее цялата общинска бюрокрация, за да извади необходимите за проекта строителни разрешителни. 

Изваждането на документацията не може да стане за един месец, предупредиха архитекти пред "Сега". Само срокът за произнасяне на общината по разрешително за строеж на сгради от шеста категория е един месец, като след него тече 14-дневен срок за проверка дали разрешителното е законосъобразно. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че програмата се обявява във все още отпускарски период, а проектите трябва да бъдат придвижени в условията на започваща предизборна кампания, когато по правило общинската администрация не е в най-продуктивното си състояние. Често тези семейства нямат и готовност да посрещнат допълнителни разходи. Ако става дума за жилищна сграда, процедурата съвсем се утежнява, защото трябва разрешение от общото събрание. На последно място, кандидатът трябва да приложи компактдиск със снимки, които доказват, че сега няма достъпна среда в жилището му, въпреки че има далеч по-съвременни начини това да бъде доказано.

От една забележка в обявата става ясно, че хората с увреждания ще бъдат подложени на такъв тормоз с кратките срокове, защото социалното министерство бърза да усвои парите до края на годината, но явно се е забавило с подготовката на програмата. Във въпросната бележка се посочва, че програмата ще се реализира ежегодно с пари от бюджета, поради което кандидатите тази година следва внимателно да обмислят дали да включат асансьор в проектното си предложение предвид кратките срокове за изпълнението му до края на годината. Всички строително-монтажни работи трябва да са приключили и разплатени до средата на декември. В същото време проектът на програмата бе публикуван едва на 28 юни 2019 г., вместо това да бе направено още миналата година, за да имат време хората спокойно да се подготвят. Към момента не е ясно каква възможност ще има догодина за същата програма.

ИНФОРМАЦИЯ

Подробна информация за условията и документите за кандидатстване по програмата има на сайта на МТСП - „Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност“.

Все още няма коментари

Още

Разходите за пенсии за пръв път ще минат 10 млрд. лв.

23.10.2019

ЯНА НИКОЛОВА

1033 5
Г-н Борисов, дайте своята оставка, не ни замеряйте с чужди!

04.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5051 18
Джендърите изместиха пенсиите в дебата за социалния министър

04.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

944 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×