facebook
twitter

България

След скандал майката на ректора на СУ връща 9000 лв. от вуза

500
 Снимка: Архив
Проф. Анастас Герджиков

Проф. Мария Герджикова, майка на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, ще дари на вуза 9000-те лв., които е получила от висшето училище за изготвяне на обучителни материали за нуждите на българите, живеещи в чужбина. Проф. Герджикова е дългогодишен ръководител на катедра „Методика“ във Факултета по славянски филологии на университета, професор по методика на обучението, доайен на методиката на обучението по български език и литература.

М.г. от 3 септември до 30 ноември 2018 г. проф. Герджикова е получила 9000 лв. възнаграждение от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към вуза за изготвянето на инструментариум за изследване на потребностите от обучение по български и литература в българските общности в чужбина, както и на методология, учебна програма и материали за въпросното обучение. Това е станало без конкурс - департаментът директно е посочил с кого желае да работи.

За договора се разбра с една година закъснение от репортаж на Би Ти Ви, който се позовава на анонимен преподавател. Той твърди, че договорът погрешка е попаднал в една университетска канцелария и така се е разбрало за съществуването му. Проф. Герджиков видя в разкритията атака покрай кандидатурата му за нов мандат начело на най-престижното висше училище у нас. От университета заявиха, че в случая категорично няма конфликт на интереси, тъй като проф. Герджикова блести със собствени професионални качества и опит, а договорът не е сключен от нейния син, а от негов заместник, упълномощен да подписва документите на департамента.

"Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в СУ, които не са потърсени", коментира пред Би Ти Ви преподавател, пожелал анонимност. Адвокат Грета Ганева също е на мнение, че проф. Герджикова е свързано лице според закона в качеството си на роднина по права линия и не е трябвало да приема задачата.

"Департаментът за информация и усъвършенстване на учителите не обучава студенти, поради което не получава субсидия и е на самоиздръжка, от собствените приходи идва и възнаграждението на М. Герджикова", посочват от СУ. Тези приходи идват от курсове за квалификация, участие в проекти, изготвяне на обучителни материали и др. За тези дейности департаментът сключва граждански договори с експерти. "Няма процедура за избор на тези експерти, департаментът посочва компетентния експерт, с когото желае да работи. В случая е предложил проф. Герджикова, с която работи от години", обясняват оттам. Независимо от изложените обстоятелства, "огорчена и обидена от направените внушения", проф. М. Герджикова вече е дарила полученото по договора възнаграждение на департамента, който ги е платил.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СУ обмисля премахване на кандидатстудентски изпити

09.05.2020

7266 10
Шефът на РЗИ Кърджали пазарувал от жена си части за служебните коли

29.04.2020

РАДА НИКОЛОВА

649 3
1 г. прокуратурата мотае проверката за апартамента на Горанов

02.03.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6651 20

Коментари

Сармат
снимка на Сармат

де коментара за семъната мафия в СУ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×