facebook
twitter

България

Шефът на БНТ ще трябва да напусне поста си заради присъда

Градският съд потвърди вината на Константин Каменаров - карал е с 1.6 промила
671
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Каменаров се опита максимално да протака делото и дори беше глобен от съда за злоупотреба с право.

Безпрецедентно генералният директор на БНТ Константин Каменаров ще трябва да напусне предсрочно поста си заради присъда. В понеделник Софийският градски съд потвърди решението на първата инстанция, че шефът на обществената телевизия е виновен. Той е осъден на 1 г. и 3 месеца условно за това, че през юни 2016 г. е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта.

Тъй като градският съд изцяло потвърждава присъдата на районния, тя влиза в сила и не може да се обжалва. Присъда лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер е едно от основанията по закон за прекратяване мандата на шефа на обществената телевизия, като формално решението се взема от Съвета за електронни медии. Няма значение дали наказанието е ефективно или условно.

Процесът в градския съд се протака, тъй като няколко пъти Каменаров не се яви, а настояваше да участва лично по делото. Заради едно от отлаганията се развихри и скандал, тъй като Каменаров ползва болничен лист, за да не отиде в съда, а в периода на отпуска си беше на конференция в Брюксел.

Градските съдии Руси Алексиев, Анелия Щерева и Ива Нешева приемат, че на 22 юни вечерта в дома си Каменаров пил уиски, а също и билката "златен корен", която била разтворена в медицински спирт. По същото време съпругата му била на тържество при нейни познати. След полунощ тя му се обадила да я прибере, защото не се чувствала добре. Каменаров отишъл с колата си, уверил се, че съпругата му е добре и двамата тръгнали да се прибират с автомобила, когато ги спрели за проверка. Дрегерът на полицаите отчел алкохол. Това се потвърдило и от кръвната проба на Каменаров.

Каменаров е извършил престъплението с пряк умисъл, като е съзнавал опасността на деянието и е предвиждал последиците му, обясняват съдиите. Те не се съгласяват със защитата на телевизионния шеф, че липсва умисъл. "Високото ниво на социална адаптивност и грамотност на подсъдимото лице" не дават възможност за друга интерпретация, пише в решението на градския съд. Те напомнят още, че билковата настойка, която Каменаров си е правел сам с етилов спирт, е била дори с по-голяма концентрация на алкохол от напитките, продавани в магазините.

Съдиите обръщат внимание още, че 1.6 промила е била концентрацията на алкохол в кръвта на Каменаров не когато е излязъл от дома си, а много след това, т.е. той е шофирал към съпругата си с по-голяма концентрация. 

ОЩЕ АРГУМЕНТИ

Законът използва термина "алкохол", не прави разлика по вида на питието, в което се съдържа - уиски, водка, ракия, различни видове алкохолни коктейли, чист етилов алкохол и т.н., нито по търговски марки, обясняваше в мотивите си и първата инстанция. Освен това, ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, е трябвало да бъде повикана линейка. В противен случай има таксита и служби "Дринк енд драйв" ("Пий и карай"), разсъждава съдът.

Все още няма коментари

Още

Северна Македония ще иска екстрадиция на Груевски от Унгария

17.06.2019

345
Кошлуков пред СЕМ: БНТ е във фалит

12.06.2019

2609 22
СЕМ извади Къци Вапцаров от конкурса за шеф на БНТ

Влез или се регистрирай за да коментираш

×