Quantcast
СДС: Радев иска власт на всяка цена, консултациите са параван | СЕГА
facebook
twitter

България

СДС: Радев иска власт на всяка цена, консултациите са параван

Българи от чужбина настояват за гласуване по пощата
1 216
 Снимка: БГНЕС

Гласуването по пощата не може да бъде отлагано повече. Такова мнение застъпиха българи от чужбина, които разговаряха онлайн с президента Румен Радев. И днес той продължи с консултациите за провеждането на парламентарните избори през пролетта.

Според Мария Спирова - представител на българите във Великобритания, предвидените 35 избирателни секции за наши сънародници на Острова, са твърде малко. Освен това организационна пречка за гласуването може да се окаже изискваната карантина за влизащите в страната. "Избирателният кодекс дължи много на българите чужбина", смята тя и затова призовава най-после да се приложи на практика и по същество гласуването по пощата.

Атанас Петканов, който работи в Европейската централна банка и който говори на срещата от името на българите в Австрия, застъпи подобно мнение. Заради епидемичната ситуация излизането от домовете на хората сега е трудно, посочи той. Според него също "не може да се отлага до безкрай гласуването по пощата".

Според Йосиф Соломонов, който говори за българите в Испания, обаче гласуването по пощата няма да промени активността по време на вота. Според него да се удвои броят на българите гласували от чужбина, трябва да се помисли за електронно гласуване. И призова президента и вицепрезидента да обърнат внимание на това при промените в изборното законодателство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че е получила много запитвания от български граждани у нас и в чужбина за това дали ще бъде удължен срокът на изтичащите лични карти. За това според нея това е нещо, на което на предстоящия вот трябва да се обърне внимание. 

А държавният глава Румен Радев добави, че институциите в България и по света показаха, че са ангажирани и че по време на кризи могат да взимат бързи решения и в рамките на седмица да реагират.

"Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с родината и ангажираността си с обществено-политическия живот в България. За първи път правим избори в условия на пандемия не само в България, а и в целия свят. Затова за нас е от особена важност в тези избори да бъде гарантирано здравето на всички наши сънародници, независимо къде се намират и да бъде гарантирано конституционното им право да гласуват", посочи Радев.

ДИМНА ЗАВЕСА

По-рано от СДС излязоха с остра декларация срещу президента Радев. От съюза са обидени от "двойния аршин", който той прилага спрямо извънпарламентарните партии, с някои от които разговаря през уикенда. Но не и със сините. "Президентската институция никога не е употребявана за димна завеса и евтин фарс, както в момента! Ако Румен Радев има поне малко политическо достойнство, нека да си спомни, че по Конституция, тази институция олицетворява единството на нацията, а не лични и партийни политически изгоди!", възмущават се от партията.

"Консултациите на Румен Радев с извънпарламентарни партии, обявени уж за датата на изборите, напълно свалиха маската на обитателя на "Дондуков 2", се казва още в позицията. "Той покани партии и движения, създадени в последните години или месеци, повечето от тях проруски и свързани с протестите срещу настоящото управление. Но предпочете да забрави проевропейски партии с дългогодишна история", смятат от СДС.

"Не сме засегнати ни най-малко от отношението му, защото мястото на СДС не е в тази компания от проруски, производни на БСП и пред заличаване, партии. Но то е доказателство за истинската цел на тези консултации.

Поведението му доказва, че датата за изборите е параван, зад който се създава новия Отечествен фронт, под егидата на президента. Благовидният предлог за сбирките на "Дондуков" 2 се използва, за да се официализират срещите му с протестърските партии, на които Радев се изживява като лидер, и на спокойствие да бабува на новата коалиция, която да осъществи голямата мечта на президента – да дърпа конците на изпълнителната власт", констатират още сините.

Според тях "протестърският театър от лятото" е нямал за цел да свали управлението, защото формациите, участвали в него, не са били готови, но задачата им е била да подготвят новата коалиция "под юмрука на Радев". Тази коалиция, която уж иска свалянето на сегашната власт в името на гражданите, всъщност иска властта на всяка цена за себе си, защото лидери й дълго време останаха извън нея и нямат търпение да седнат на политическата софра", пише в декларацията. "Вероятно Радев е наясно, че няма да има втори мандат и задкулисно се опитва да си подсигури политическо бъдеще", подозират от СДС.

Още

Пендаровски атакува остро Радев за намеса във вътрешните работи

02.03.2021

Обновена

7347
В Румъния осъдиха на затвор бивш министър и президентска дъщеря

02.03.2021

1076
В леглото на ГЕРБ се прави само любов, не война

27.02.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

7177