Медия без
политическа реклама

Ректорът на СУ потърси опора в Св. Климент Охридски

25 Ноем. 2023
Векове по-късно ние отново имаме нужда от невероятната духовна сила и целеустременост на Св.Климент, каза новият ректор
EPA/BGNES
Векове по-късно ние отново имаме нужда от невероятната духовна сила и целеустременост на Св.Климент, каза новият ректор

Делото на първия български просветител Св. Климент Охридски наистина е впечатляващо. При завръщането си в България той е натоварен от тогавашния български владетел княз Борис I с отговорната мисия. "Св. Климент Охридски успява да създаде основите на самостоятелна книжовна школа", заяви новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев. Той поздрави академичната общност по повод патронния празник на висшето училище, предаде БГНЕС.

“Днес, векове по-късно, ние отново имаме нужда от неговата невероятна духовна сила и целеустременост. Живеем в свят, изпълнен с дълбоки противоречия и задълбочаващи се неравенства. Свят, в който социалната фигура на обществата ерозира, а традиционните ценности се заменят с агресия и лицемерие. Свят, който сякаш се лута без цел и посока. Едно е сигурно - много тежки са въпросите, на които ние трябва да намерим отговори заедно, ако искаме да открием вярна посока за бъдещето” , заключи той.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев произнесе академично слово "Правото – между сакралното и профанното".

“За един доста дълъг период в западната традиция правото се разглежда като надвсекидневен и недокрай разбираем за човека ред. То се представя или като част от сакралното, или като стоящо на границата между сакралното и профанното. Известно е, че античните гърци разглеждат човешкия закон само като отражение на общия и вечен космически ред. Очаквано тъкмо философът се представя като добрия законодател, тъй като само той е способен да прави относително верни допускания. Стоейки пред колоните на Съдебната палата, можем да се утешим, че днешното право все пак е успяло да запази някаква макар и скромна нерелигиозна сакралност, ако не беше едно малко затруднение, афористично формулирано от Умберто Еко: “Когато хората спрат да вярват в Бог, проблемът не е в това, че те не вярват в нищо, проблемът е в това, че започват да вярват във всичко”, каза той.

Тържеството продължи с връчване на удостоверенията на новоизбраните професори за периода от 25 ноември м.г. до 25 ноември 2023 година. Сред тях са проф. Георги Хаджидеков, проф. Тони Трайков, проф. Виктор Йоцов, проф. Елена Василева, проф. Александра Багашева, проф. Силвия Петкова, проф. Елеонора Станчева Тодорова, проф. Веселин Дончев, проф. Светослав Малинов и др.

Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2023 г. получи д-р Зозан Тархан. Академичното тържество завърши с музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

СУ

Още по темата