Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разследване откри връзка между премиера и фирма - любимка на БАБХ

Снимка на две момичета с министър-председателя, пусната във Фейсбук, а после изтрита, предизвика лавина от въпроси, като главният е има ли връзка между премиера и успехите на фирмата "Син кръст 96", добила известност от разследване на журналистката Генка Шикерова, което бе публикувано във в. "Сега". "Син кръст 2016" е едното от двете дружества, които получават милиони от Българската агенция по безопасност на храните, за да горят животински отпадъци в мобилни инсинератори с малък капацитет.

В пика на кризата с африканската чума обаче инсинераторите не се използват, а свинете се загробват, за което, както в. "Сега" писа в понеделник, БАБХ плаща други милиони. Собственици на "Син кръст 96" са Янка и Борислав Лазарови, а момичетата от фотографията с Бойко Борисов са техни дъщери. Снимката, качена във Фейсбук на 13 юни - рождения ден на премиера, е направена в домашна обстановка - в резиденция "Бояна". Девойките честитят празника на Борисов и обещават винаги да са до него, както е той до тях. "Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе. Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!" (това е оригиналният правопис), е написала Габриела Лазарова до фотоса.

Снимката е находка на "Свободна Европа". В съвместна публикация с Генка Шикерова медията разказва как е започнала разследване, задавайки въпроси до правителствената пресслужба за отношенията между министър-председателя и семейство Лазарови. След интереса на "Свободна Европа" кадърът е изтрит от Фейсбук. А пресслужбата на МС пояснява, че Бойко Борисов се е запознал с Борислав Лазаров "във връзка с предизвиканата криза с боклука в столицата, която се случи през 2009 г.". По онова време Лазаров беше шеф на "Новера" - една от фирмите, които отговаряха за почистването на София и чиито договори тогавашният кмет прекрати. "Извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му", уверяват от МС.

Но снимката на двете девойки с премиера и съпровождащите я мили послания на "ти", придружени с множество сърчица, говорят друго. От МС дават следното обяснение: През 2017 г. момичетата претърпели тежка катастрофа и били заклещени в автомобила. Спасила ги личната намеса на премиера, който изпратил по спешност пожарникари да режат ламарините. Премиерът научил за инцидента "по обичайния начин" - след доклад от дежурния служител в МВР, защото "получава денонощно информация за всеки случил се инцидент", посочват от правителствената пресслужба. И допълват, че снимката била от "Бояна", където "момичетата са отишли да изкажат благодарност" на спасителя  си.

В материала си "Свободна Европа" прави следния коментар: "В тази история остават няколко неизяснени обстоятелства. Първото е дали за всеки инцидент в държавата, включително пътно-транспортен, се налага министър-председателят лично да разпорежда действията на ангажираните с това институции. И дали всеки, спасен след намесата на премиера, поднася благодарностите си лично в дома му. Неизяснен остава и въпросът как снимката от Фейсбук профила на Габриела Лазарова изчезна след първия въпрос, отправен към Борисов – дали познава собственика на "Син кръст 2016" и семейството му".

В интервю за в. "Сега" преди дни директорът на екарисажа в Шумен Мирослав Александров каза, че мобилните инсинератори на "Син кръст" са "бутафорни", безполезни, и изрази подозрения, че фирмите, които получават милиони от БАБХ за незнайно каква работа, се ползват от височайша протекция. В разследването си Генка Шикерова посочва, че агенция по храните отказва да даде информация за какво плаща и какви количества животински отпадъци са унищожени в мобилните инсталации. В. "Сега" също поиска данни от БАБХ, но отговор няма. Малките мобилни пещи имат договори с  държавната агенция и редовно си получават парите, докато екарисажът в Шумен води дело за 8 млн. лева, които БАБХ му дължи за предни години, а не плаща. Шуменското предприятие бе затворено за година и половина по много "сериозни" причини - ветеринарни инспектори открили паяжина в един ъгъл и олющено шкафче. Според директора на екарисажа - заради чужди бизнес интереси. 

 

МНОГО ПАРИ

В края на 2017 г. БАБХ обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за три години. Екарисажите в Шумен и Варна са отстранени от състезанието и агенцията сключва договори със "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП", които ползват инсинератори с малък капацитет. Собственици на "Син кръст 2016" са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Съдружници в "Еко БГ СЖП" са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

 

 

Още по темата