facebook
twitter

България

Расте броят на жалбите за злоупотреби с лични данни

197
БГНЕС
Венцислав Караджов

Поне три пъти са се увеличили жалбите в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) след 25 май, когато влезе в сила Европейският регламент за защита на личните данни GDPR. Това обяви председателят на комисията Венцислав Караджов пред БНТ. "До 25 май жалбите бяха около 200, а в момента имаме 800 жалби", каза Караджов. По думите му това било нормално заради разяснителната кампания, в която на физическите лица и администратори на лични данни са били обяснени правата и задълженията им и те са проявили по-голяма активност.

Обработката и произнасянето по една жалба отнема между един и три месеца. Затова и напролет се чакали първите съдебни решения по резолюциите на комисията според новия регламент. Според Караджов около 80% от жалбите са основателни.

У администраторите на лични данни има неоснователен страх от GDPR, тъй като регламентът не се чете в детайли, а се разчита на консултанти, каза още шефът на комисията. "В България липсват достатъчно добре подготвени консултанти. Да, има такива, но не всички разполагат с необходимата компетентност, за да дадат съвет", каза Караджов. По думите му на много места защитата на личните данни се прави формално, без да се прави реална преценка на рисковете и да се предприемат ефективни действия.

Въпреки че еврорегламентът влезе в сила през май миналата година, българският Закон за защита на личните данни още не е поправен така, че да кореспондира с него. През септември законопроектът мина на първо четене в парламента. Основните критики срещу него са, че създава рискове от цензуриране на медиите, затваряне на публичните регистри, злоупотреба с власт и пробиви в лекарската тайна. И въпреки че първоначалният вариант на проекта беше преработен, забележките на правозащитниците към него си останаха. 

 

Все още няма коментари

Още

Снимките на публична личност от публично събитие станаха лични данни

28.02.2019

Доротея Дачкова

2792 1
Депутатите още не мислят за нов състав на комисията за личните данни

08.04.2019

Таня Петкова

433
Реформи бол, а фирмите пак са "хамстери на катерушка"

18.03.2019

Мила Кисьова

900

Влез или се регистрирай за да коментираш

×