facebook
twitter

България

Протестът срещу небостъргача "Златен век" стигна и до ВСС

Комитет "Лозенец" иска проверка на съдията по делото, което "Артекс" спечели
428
Илияна Кирилова

Протестът на инициативния комитет "Лозенец" срещу изграждането на небостъргача "Златен век" на "Артекс" стигна до Висшия съдебен съвет. Комитетът сигнализира Инспектората на ВСС заради спечеленото от "Артекс" съдебно дело срещу ДНСК на първа инстанция в Административен съд София. Според гражданите от Лозенец инспекторатът следва да провери съдията по делото Мария Ситнилска, защото счита, че и решението, и поведението й по казуса са проблемни.

Както "Сега" писа, съдът излезе с много на брой аргументи за допуснати от ДНСК закононарушения при временното спиране на небостъргача. Нещо повече - в мотивите към решението, с което съдът отмени спирането на строителството, се тълкуват и измененията в Закона за устройство на територията, прочули се като поправката "Артекс". Според съдия Ситнилска ЗУТ е достатъчно ясен и поправките в него наистина облагодетелстват фирма "Артекс". Така според мотивите валидността на разрешението за строеж, което е в сърцето на спора, макар никой да не се произнася официално по нея, е удължена поне до 19 ноември 2022 г. Според съда дори можело да се твърди, че разрешението е валидно до 2028 г. заради одобрени междувременно през 2018 г. промени в инвестиционния проект от главния архитект на София Здравко Здравков.

Според инициативния комитет изложените в мотивите съображения за приложимостта на ЗУТ са силно противоречиви и извън правомощията на съда. Според тях извършеното от съда тълкуване на закона е недопустимо, защото не е било предмет на самото дело, и на практика се ползва като алиби институциите да бездействат по темата валидност на разрешението за строежа на "Артекс". ДНСК отказа да констатира незаконно строителство заради невалидно разрешение, като прехвърли топката към главния архитект, но съдът я върна обратно в полето на ДНСК, което само каза, че ще обжалва. "Административният съд се произнася по конкретни въпроси на база конкретни административни актове. Не е редно да се произнася за евентуални бъдещи актове на институции, и то вземайки предвид само едната страна на спора без защита на другата позиция", коментират от ИК "Лозенец" относно извършеното от съдията тълкуване.

Все още няма коментари

Още

Поправката "Артекс" ще помогне на втори небостъргач

26.08.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

3750 2
Протестът срещу "Златен век" стигна до ВСС

21.08.2019

1518 4
Съдът попиля ДНСК за спрения строеж на небостъргача "Златен век"

02.08.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

2085 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×