Медия без
политическа реклама

Прокуратурата светкавично се задейства за заплахите срещу рапъра Устата

Творецът се оплака заради парче за Северна Македония

23 Февр. 2023
Иван Динев - Устата
Булфото
Иван Динев - Устата

Софийска районна прокуратура светкавично се самосезира във връзка със заплахи срещу рапъра Иван Динев - Устата. "Преди дни изпълнителят сподели в интернет видео с песен, свързана с Република Северна Македония. Той твърди, че след публикуването на видеозаписа е получил съобщения в социалните мрежи със заплахи за живота му. В Софийската районна прокуратура е образувана преписка. Прокурор ще направи лична проверка по случая", съобщи държавното обвинение.

Когато приключи проверката, прокурорът ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление, за което да образува и разследване.

Устата разбуни духовете с песента "Урок по история на Македония", която пусна в социалните мрежи на 14 февруари. В нея той пее, че Северна Македония "не е държава, а територия", нарича я "провинция с големи амбиции, отраснала в българските традиции" и определя македонския език като "български диалект". В текста има и фрази като "тая държава подарък направи я Георги Димитров на Югославия", "що не се дървите така на сърбите" и "скоро май няма да си европейка, сѐди кротко на резервната скамейка". Накрая на песента си Устата казва, че във вените на македонците "тече българска кръв" и затова да бъдат "по-смирени".

След песента са заваляли заплашителни и обидни съобщения, заради които певецът е сезирал ДАНС и Министерството на външните работи, предаде Нова тв. Устата смята, че като артист е защитен от свободата на словото.

Илия Спасески, човекът, който преби жестоко 21-годишния Християн Пендиков – председател на българския клуб в Охрид, вече е на свобода. От съда са променили мярката „задържане под стража“ след изтичането на 30-дневния срок.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?