Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се зае енергично със случая с починалото дете

22 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
Pixabay

Ще бъдат положени максимални усилия за изясняване на обективната истина за смъртта на 3-годишното дете, обеща главният прокурор Сотир Цацаров по повод случая с момченцето, което почина след прехвърляне в 3 столични болници. Извършват се интензивни действия по разследването на случая, иззета е цялата документация, ще бъде разпитана и личната лекарка на починалото дете. Разпитани са родителите, които са предали записи от телефоните си, "които ще допринесат за разкриването на обективната истина". Следват разпити на всички медицински специалисти в трите здравни заведения, назначаване на съдебномедицинска експертиза, допълни Цацаров.

Първите резултати от друга проверка - в педиатрията, сочат, че за починалото дете са били предприети всички необходими действия, не е имало забавяне или пропуски от момента, в който то е било регистрирано в приемния кабинет, заяви пред bTV проф. Иван Литвиненко, ръководител на клиника в болницата и член на болничната комисия, която провежда вътрешно разследване по случая. Когато детето е било прието за болнично лечение, са му направени всички необходими изследвания, а в първата рентгенова снимка не е имало никакви изменения, будещи тревога. Заедно с пълната кръвна картина е бил назначен и кръвно-газов анализ, който е показал 98% насищане с кислород, което според Литвиненко означава, че няма белодробна недостатъчност. Близо 4 часа след приемането състоянието на детето рязко се влошава.

„Всяка година има по няколко такива случая на смърт при деца поради драматично протичане на болестния процес“, каза доц. Атанас Мангъров, педиатър инфекционист, който също участва като експерт в изясняването на случая. Той изрази недоумение от факта, че детето не е било насочено за лечение към Инфекциозна болница, която е на 200 метра от педиатрията, а се е озовало в болница „Лозенец“. Според документацията от болница „Лозенец“ в момента на прегледа състоянието му не е било тежко и не е налагало хоспитализация, допълни Мангъров. 

 

ТРАГЕДИЯ

Отравяне от силни промишлени отрови, поставени срещу гризачи в стената, е водещата версия, по която работи прокуратурата в случая с починалото 9-годишно дете в добричкото село Кардам, стана ясно от думите на Цацаров. В края на октомври момчето почина, а две от сестрите му бяха приети в болница в много тежко състояние. 
Цацаров не пожела да коментира ще има ли привлечени към наказателна отговорност. "Това е решение, което в близките дни ще вземат колегите от съответната прокуратура", добави той, като припомни лошите условия, в които е живяло детето. "Причината е свързана и с тези недобри битови условия", заяви главният прокурор.
При огледите на помещенията са иззети от отвори в стената химически препарати с изключително силно действие, които се използват с промишлени цели за борба с вредители. Препаратите са били използвани за гризачи в самото помещение, където са спели децата, в отвори, зазидани с кал в стената. Отровата е била в изключителна близост до леглото на починалото дете, което я е вдишвало.

Още по темата