Медия без
политическа реклама

Педиатрията спира спешния прием

28 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Специализираната болница по педиатрия спира хоспитализациите на деца, които се нуждаят от интензивно лечение, тъй като отделението за подобен прием не работи. Това значи, че болницата не може да приема спешни случаи, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация. Причината е "тежък кадрови проблеми", обясняват от болницата в писмо до районната здравна каса и регионалната здравна инспекция.

След предизвикалия скандал случай с 3-годишно дете, което обиколи 3 болници и почина от хеморагична пневмония в "Пирогов", стана ясно, че двама от тримата анестезиолози в интензивното в педиатрията са подали молби за напускане. Третият е в отпуска и не обслужва децата, които се нуждаят от интензивно лечение, пише в писмото. "След отстраняването на д-р Елена Георгиева и напускането на още двама колеги, работещи в интензивното, нямаме възможност да обезпечим достатъчно колеги със специалност по педиатрия за работа там. В момента голяма част от дежурствата се поемат от колеги с много малък клиничен опит, което създава реална опасност от възникване на нов инцидент", гласи писмото. 

Д-р Елена Георгиева беше лекарят, приел за лечение починалото дете. Родителите твърдят, че тя е забавила приема, а от педиатрията - че детето е прието своевременно, направено е всичко нужно, но то се е влошило впоследствие, а диагнозата му обикновено е фатална независимо от положените грижи. Георгиева беше отстранена от работа до приключването на следствието и проверките по случая по нареждане на премиера Бойко Борисов, както и директорите на трите замесени болници - педиатрията, "Пирогов" и "Лозенец". Борисов поиска и възмездие и да бъдат намерени виновните, преди изобщо да е ясно има ли такива. Резултатите от медицинските проверки се очакват в края на тази седмица.

От педиатрията уточняват, че кадровият проблем ще продължи поне до 5 януари догодина. От здравното министерство обясниха, че "Пирогов", Националната кардиологична болница и "Александровска" са декларирали готовност да поемат детската спешност в София.

 

КРИЗА

Още докато течеше скандалът, стана ясно, че в педиатрията няма достатъчно интензивни легла и персонал. Ако проблемът не се реши, болницата може да се окаже с по-малко договори за финансиране от здравната каса, което ще постави съществуването й под въпрос. Заради кадровите проблеми и липсата на адекватно финансиране персоналът протестира през пролетта.

Още по темата