facebook
twitter

България

Прокуратурата погна сдружението, което пита къде е Пеевски

Държавното обвинение проверява БОЕЦ по анонимен сигнал, а сдружението поиска разследване на депутата за неверни данни
17314
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Делян Пеевски отдавна не стъпва в парламента. Но получава депутатската си заплата, защото ДПС му пише "извинителни бележки" за отсъствията.

Гражданската организация БОЕЦ, която в последните години храбро атакува властта с неудобни въпроси и скандални разкрития, се оказа мишена на прокуратурата. Държавното обвинение се е задействало след сигнал, в който се твърди, че сдружението е замесено в пране на пари, укриване на данъци и прочее. Сигналът е анонимен и неособено грамотен, но това не е смутило спецпрокуратурата. На 10 май във Видин, където е седалището на БОЕЦ, е бил командирован екип на ГДБОП  - за разпити и снемане на сведения. Целият управителен съвет вече е бил привикан за "снемане на сведения", съобщи председателят на БОЕЦ Георги Георги във Фейсбук.

Ударът идва точно след като сдружението поиска проверка има ли право Делян Пеевски да се кандидатира за евродепутат. Според БОЕЦ депутатът от ДПС отдавна не е виждан от никого в България и ако е вярно, че живее в чужбина, това означава, че не отговаря на законовите изисквания и няма право да участва в изборите. Междувременно разследващият сайт "Биволъ" извади разпечатки от полетите на видния политик през последните три години, от които се вижда, че той разполага с два паспорта и всъщност прекарва доста време в арабските емирства. Въпреки това Централната избирателна комисия и съдът услужливо "покриха" отсъстващия Пеевски и отказаха да го проверяват по-сериозно -  с "аргумента", че имал адресна регистрация в България и това го правело годен да се кандидатира за евродепутат.

В неделя Георгиев обяви, че БОЕЦ не се отказва от битката и внася в прокуратурата сигнал срещу Делян Пеевски за престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс - "за неверни данни в декларацията му като кандидат-депутат, че в последните 6 месеца живее в България или в друга страна от ЕС".

Сдружението е приложило различни доказателства в сигнала си, които показват, че корпулентният политик от ДПС е неоткриваем. Приложени са и публикуваните от "Биволъ" полетни данни, които сочат, че Пеевски често пътува до ОАЕ, прекарва огромна част от времето си в Дубай и не личи да се е връщал в България поне от декември насам. Включен е и запис на премиера Борисов, който още през 2016 г. обявява пред Би Ти Ви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. Посочва се също, че депутатът бизнесмен през последните шест месеца не е присъствал на нито едно заседание на Народното събрание. Други видеоматериали показват как в централата на ДПС обясняват, че не знаят къде е Пеевски, а в посочения от самия него адрес в хотел "Берлин" твърдят, че той не живее там.

 

АНОНИМКАТА 

Подателят на анонимния сигнал срещу БОЕЦ, очевидно приет съвсем сериозно от спецпрокуратурата, иска да се провери откъде сдружението има средства да организира протести под прозорците на властта и прави заключение, че "бойците" може да са организирана престъпна група, която върши данъчни измами и пере пари. Авторът на компромата настоява още "да се провери дали са получавали пари от Цветан Василев, за да го защитават“, и посочва, че "при техни протести се хвърлят яйца и домати срещу Министерския съвет, скандират се недопустими призиви срещу премиера и това е отблъскващо“.

 

ЕМОЦИОНАЛНО

"Не могат да ни спрат.  Това е война, в която гражданите се борим да си върнем държавата от лапите на мафията. Действията на прокуратурата са най-верният и точен лакмус, че постигаме целите си, че успяваме да разклатим кочината, че разобличаваме престъпния образ на управляващите, че ги боли от нашите удари, акции и протести. Минали сме през целия ченгеджийски арсенал на "дебелите" - запори, дела, заплахи, призовки, ревизии. Посегнаха дори на децата и семействата ни. И не можаха да ни спрат. Това е най-големият им кошмар, че въпреки всички репресии не могат да ни унищожат, а бойците, биволите и непримиримите граждани ставаме все повече!", се казва в изявление на БОЕЦ, публикувано на сайта му.

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БОЕЦ осъди НАП за укриване на данъчна информация

16.10.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

3435 1
Парламентът прекопира правителствената позиция за Северна Македония

11.10.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

253
И Общественият съвет за правосъдие се обяви срещу Иван Гешев

Коментари

сталкер пустиняк

А пак да обяснят герберастите, че не управляват съвместно с ДПС.

Разтичаха се да атакуват подалите сигнала, но не и самия дебел политик. Ако бяха против ДПС то това е идеална топка за герберастите, но те си действат както им каже Ахмед Доган. 

Амира

👍 сталкер пустиняк!

Едва ли някой все още се съмнява, че герп са една от многото партии, контролирани от сараите.

дядо яга

абсолютно вярно....да не забравяме и колко стръвно прокуратурата се хвърли да намери някакви убийци на Пеевски, според Пеевски...достатъчно им беше,че човекът така си помислил...ей така, без доказателства.И не намериха,естествено. Но пък така се стараха...като за никой друг в тази държава...Напомням- в държавата на Борисов, според Герб и Борисов. 

HBK

Ако е вярно казаното в изявлението на „Боец” то се появява плаха надежда, че в България са останали хора с „топки” (а верятно и възможности) да се борят с мафията; макар и само с една част от нея – тая с „ченгеджийския арсенал”. Мутро-милиционерите са по-голяма заплаха; с парти-функционерите сами ще се справим. Пръстче нагоре за „Боец”, и за „Биволите”, разбира се.

®AZOR
снимка на ®AZOR

Обикновенна Партенка

 

Мамин е бетон от всякъде. Ако Бе президент би бил супер!

Казуса
снимка на Казуса

Подобна "статия", издържана в стила на "Работническо дело", не прави чест на "Сега".

Простата информация, без излишни претенциозни прилагателни, натрупани като украса по коледна елха, е достатъчна за умния читател.

пощаджията

Но така, все пак, разбрахме какво пише в сигнала. А то е много показателно. Типично шайкаджийско...

Но пък е сигурно, че ако някой напише сигнал срещу някой гербаджия, дори с името си, спец Гешев ще се почесва доста дълго време, преди да реагира...

onzi

че той спецът гешев да не са го сложили там срещу гербери да ходи. на него му дай разни 50-килограмови иванчеви да държи по цял следобед на пек и с белезници за радост на снимащите.

 

между другото, такива се врътват страшно бързо при промяна на конюнктурата. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×