Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата погна сдружението, което пита къде е Пеевски

Държавното обвинение проверява БОЕЦ по анонимен сигнал, а сдружението поиска разследване на депутата за неверни данни

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Делян Пеевски отдавна не стъпва в парламента. Но получава депутатската си заплата, защото ДПС му пише "извинителни бележки" за отсъствията.

Гражданската организация БОЕЦ, която в последните години храбро атакува властта с неудобни въпроси и скандални разкрития, се оказа мишена на прокуратурата. Държавното обвинение се е задействало след сигнал, в който се твърди, че сдружението е замесено в пране на пари, укриване на данъци и прочее. Сигналът е анонимен и неособено грамотен, но това не е смутило спецпрокуратурата. На 10 май във Видин, където е седалището на БОЕЦ, е бил командирован екип на ГДБОП  - за разпити и снемане на сведения. Целият управителен съвет вече е бил привикан за "снемане на сведения", съобщи председателят на БОЕЦ Георги Георги във Фейсбук.

Ударът идва точно след като сдружението поиска проверка има ли право Делян Пеевски да се кандидатира за евродепутат. Според БОЕЦ депутатът от ДПС отдавна не е виждан от никого в България и ако е вярно, че живее в чужбина, това означава, че не отговаря на законовите изисквания и няма право да участва в изборите. Междувременно разследващият сайт "Биволъ" извади разпечатки от полетите на видния политик през последните три години, от които се вижда, че той разполага с два паспорта и всъщност прекарва доста време в арабските емирства. Въпреки това Централната избирателна комисия и съдът услужливо "покриха" отсъстващия Пеевски и отказаха да го проверяват по-сериозно -  с "аргумента", че имал адресна регистрация в България и това го правело годен да се кандидатира за евродепутат.

В неделя Георгиев обяви, че БОЕЦ не се отказва от битката и внася в прокуратурата сигнал срещу Делян Пеевски за престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс - "за неверни данни в декларацията му като кандидат-депутат, че в последните 6 месеца живее в България или в друга страна от ЕС".

Сдружението е приложило различни доказателства в сигнала си, които показват, че корпулентният политик от ДПС е неоткриваем. Приложени са и публикуваните от "Биволъ" полетни данни, които сочат, че Пеевски често пътува до ОАЕ, прекарва огромна част от времето си в Дубай и не личи да се е връщал в България поне от декември насам. Включен е и запис на премиера Борисов, който още през 2016 г. обявява пред Би Ти Ви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. Посочва се също, че депутатът бизнесмен през последните шест месеца не е присъствал на нито едно заседание на Народното събрание. Други видеоматериали показват как в централата на ДПС обясняват, че не знаят къде е Пеевски, а в посочения от самия него адрес в хотел "Берлин" твърдят, че той не живее там.

 

АНОНИМКАТА 

Подателят на анонимния сигнал срещу БОЕЦ, очевидно приет съвсем сериозно от спецпрокуратурата, иска да се провери откъде сдружението има средства да организира протести под прозорците на властта и прави заключение, че "бойците" може да са организирана престъпна група, която върши данъчни измами и пере пари. Авторът на компромата настоява още "да се провери дали са получавали пари от Цветан Василев, за да го защитават“, и посочва, че "при техни протести се хвърлят яйца и домати срещу Министерския съвет, скандират се недопустими призиви срещу премиера и това е отблъскващо“.

 

ЕМОЦИОНАЛНО

"Не могат да ни спрат.  Това е война, в която гражданите се борим да си върнем държавата от лапите на мафията. Действията на прокуратурата са най-верният и точен лакмус, че постигаме целите си, че успяваме да разклатим кочината, че разобличаваме престъпния образ на управляващите, че ги боли от нашите удари, акции и протести. Минали сме през целия ченгеджийски арсенал на "дебелите" - запори, дела, заплахи, призовки, ревизии. Посегнаха дори на децата и семействата ни. И не можаха да ни спрат. Това е най-големият им кошмар, че въпреки всички репресии не могат да ни унищожат, а бойците, биволите и непримиримите граждани ставаме все повече!", се казва в изявление на БОЕЦ, публикувано на сайта му.

 

Още по темата