Медия без
политическа реклама

Пререгистрацията на НПО се отлага до края на 2022 г.

Правителството е принудено да направи „жеста“, тъй като досега едва 1/3 от сдруженията са минали през процедурата

16 Окт. 2020
Агенцията по вписванията е сред силно натоварените държавни органи.
Илияна Кирилова
Агенцията по вписванията е сред силно натоварените държавни органи.

Процесът по пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел, който държавата стартира в началото на 2018 г., е стигнал доникъде. Затова и се налага неговият краен срок, който изтичаше на 31 декември 2020 г., да се удължи до същата дата, но през 2022 г.

През септември 2016 г. предният парламент одобри промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, с които беше решено, че неправителствените организации вече ще се регистрират в Агенцията по вписванията, а не в съда. За всички сдружения, които дотогава бяха вписани в окръжните съдилища, беше предвиден 3-годишен период – от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2020 г., в рамките на който да се пререгистрират в агенцията.

Оказва се обаче, че нещата вървят много по-бавно от очакваното. Към 31 май тази година са били пререгистрирани едва 14 506 сдружения, сочат данните на изпълнителната власт. По предварителни данни се очаква още 30 000 – 35 000 такива да минат през процедурата. Като причина за забавянето се отчита извънредната ситуация, в която изпадна страната след началото на здравната криза. Затова правителството предлага на депутатите да удължат крайния срок до 31 декември 2022 г.

В мотивите към законодателната промяна се признава, че при приемането на закона за извънредното положение този проблем е бил забравен. Подчертава се, че ако няма такова удължение, ще се създадат големи проблеми на регистъра към Агенцията по вписванията с оглед на това, че към края на годината администрацията е традиционно допълнително натоварена. „Това би довело до увреждане на интересите не само на пререгистриращите се юридически лица с нестопанска цел, но и на всички субекти, регистрирани в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, а също така би затруднило в цялост търговския и гражданския оборот в страната“, предупреждават от правителството.

Още по темата