Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полфрийман осъди България в Страсбург за 5200 евро

09 Юни 2021Обновена
БГНЕС
Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора през 2019 г., след като излежа близо 12 години от 20-годишната си присъда за убийството на студента Андрей Монов.

Австралийският гражданин Джок Полфрийман, който бе осъден за убийство в България, на свой ред е осъдил държавата в Страсбург. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) приема, че е нарушена конвенцията, забраняваща изтезания, нечовешко или унизително отношение или наказание. За това му е присъдено 5200 евро обезщетение за неимуществени вреди.

Страсбург приема, че българските власти не са разследвали достатъчно задълбочено дали Полфрийман е бил малтретиран от охраната на затвора, както и че е бил подложен на унизително отношение от надзирателите на 17 октомври 2013 г.

Властите и Полфрийман имат различни версии за събитията. Сутринта на 17 октомври 2013 г. двама надзиратели влизат в килията, която Полфрийман дели с 10 други чужденци. Охраната нарежда на затворниците да излязат от килията и да се подредят в коридора за рутинното сутрешно преброяване. Според Полфрийман жалбоподателя никой от съкилийниците му не е разбрал заповедта. Според правителството всички затворници в килията умишлено са игнорирали заповедта, въпреки че тя е била повторена няколко пъти и дори са отправяли заплахи към охраната.

Така в килията идват още надзиратели и слагат белезници на всички, извеждат ги в коридорита, и, според Полфрийман, им нанасят побой. Затворниците се окупират в крилото си. Австралиецът се обажда по телефона на адвоката си и на консула на Австралия, за да ги предупреди, че той и съкилийниците му са били нападнати от охраната и е вероятно да бъдат нападнати отново. Пазачите успяха да счупят катинара, с който затворниците са се заключили. И отново им нанасят побой. 

Омбудсманът прави проверка и записва в доклада си, че контузиите по телата на някои от затворниците, категорично предполагат, че срещу тях е била използвана сила. Въпреки че използването на някаква сила е било оправдано от отказа им да се подчинят на заповедта да излязат от килията за поименно повикване, не може да се установи колко дълго е продължило това използване на сила и дали не е било непропорционално.

На 30 януари 2014 г. Софийската окръжна прокуратура отказа да образува наказателно производство във връзка с инцидента, като приема, че няма употребена ненужна сила. Отказът е обжалван на всички инстанции, като последно е потвърден от върховната прокуратура през юли 2017 г.

Вижте още:

Джок Полфрийман е напуснал България

Полфрийман моли за дарения, защото не може да започне работа

Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов

Лозан Панов: България прекрачи границата по случая "Полфрийман"

Още по темата