facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов

Да се провери не става ли дума за неизбежна отбрана, настоява в молба до главния прокурор адвокатът на осъдения
2 017
 Снимка: Архив

Делото за убийството на студента Андрей Монов трябва да бъде възобновено. За това настоява адвокатът на Джок Полфрийман, който беше осъден за престъплението на 20 години затвор.

Адвокат Калин Ангелов е сезирал главния прокурор Иван Гешев с искането си. Според адвоката видеозаписите от фаталната нощ на 28 декември 2007 г. дават допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото. Веднъж вече Софийската градска прокуратура отхвърли искане за преразглеждане на това основание.

Адвокатът твърди, че е възможно вещото лице, което е изследвало записите, съзнателно да е дало невярно заключение. Той смята още, че е възможно прокурорската проверка да установи, че свидетели, приятели на пострадалите, са лъжесвидетелствали пред съда по делото за убийството. Напомня и че във видеоматериалът се виждат много хора, които не са били разпитани, а част от тях са с установена самоличност.

Анализът на адвоката сочи, че Полфрийман е опитал за помогне на човек, нападнат от компанията на Монов. По време на пробождането австралиецът се оттегля от мястото на престъплението, преследван от групата на пострадалите. Това изключва престъплението да е по хулигански подбуди и поставя въпроса за неизбежната отбрана, пише още в искането до главния прокурор, за което Полфрийман съобщи във Фейсбук.

Полфрийман беше окончателно осъден през 2007 г. Миналото лято той бе освободен предсрочно, след като излежа 12 години в затвора. Последва истерия срещу състава на апелативния съд, постановил освобождаването. В нея се включи и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. Той поиска Върховният касационен съд да възобнови делото по предсрочното пускане, макар че законът да не предвижда такава възможност. Цацаров не беше правил подобно искане за друго освобождаване за целия си 7-годишен мандат. Преди дни ВКС отхвърли тази молба като недопустима.

Христо Монов, баща на Андрей Монов, обяви на пресконференция днес, че няма нищо против делото да бъде възобновено. Искам Полфрийман да се върне за още една нощ в затвора, каза той, цитиран от "24 часа". Христо Монов допълни, че ще продължи с обществения натиск и призова съдиите, пуснали предсрочно Полфрийман, да подадат оставки.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокурор от ВКП е арестуван заради хулиганство в болница

05.07.2020

5193 10
Прокуратурата върна президента Радев в политическата игра

30.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

28292 37
Оправдателни присъди под високо напрежение

28.06.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3558 11

Коментари

Dirk Struan

Дайте му едно гражданство на това момче Полфрийман. Свестен е.

Ференги

Избрани цитати от https://agentibg.com/

 

QUOTE: ==============

Трите имена: Христо Цветанов Монов

Категория сътрудник: Агент.

Псевдоним: „ГОГОВ”

Месторабота: Софийски университет „Климент Охридски”.

 

Характеристика:

„За краткия период на работа с агента същият показва много добри качества и възможност за работа сред интелигенцията”, СГУ, 11-то общинско управление на МВР-ДС, 1989 г.

 

От строго секретния рапорт се разбира, че още преди да бъде вербуван Монов е предал на срещата с двамата офицери от ДС сведение за създадената в Софийския университет организация за подпомагане на преустройството. Монов е разговарял с офицерите и за политическите възгледи на студентите във Факултета за детски и начални учители (ФДНУ).

 

Христо Монов е един от депутатите на БСП, който през юни 2013 г. два пъти гласува за избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Дори се обявява в него защита. В интервю Монов заявява за Пеевски:

„Познавам биографията му доста отдавна. Той е в политиката повече от 10 години и за такъв период от време не може да е еднозначно мнението за него. Явно е засегнал нечии интереси. Явно е, че целенасочено е създаден определен негов образ."

END OF QUOTE: ==================

 

По всичко личи, че бащата на жертвата притежава умения, позволяващи му да манипулира факти и правосъдия. Данни за притежание на съвест не успях да открия.

Evasion

 Искам Полфрийман да се върне за още една нощ в затвора, каза .... Христо Монов .

И? Като се върне - какво? 

Buridan
снимка на Buridan

Този момък има топки и му пожелавам успех в неравната битка с бившите-настоящи  думбази. 

 

nafta

Искам Полфрийман да се върне за още една нощ в затвора, каза той, цитиран от "24 часа".

Аз пък искам поне малко да се разкаеш за почернените студенти, заради които си получил софийско гражданство. И още повече искам да си признаеш кой и по чия заръка скри останалите записи от произшествието през онази нощ и кой се обади на родителите на Полфрийман да иска 1 млн долара за да им ги предостави постфактум.

Хумангоид

ЕСПЧ оценява една година затвор на 1 милион паунда. Тоя колко лежа?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...нещата се изясниха вече достатъчно...група подпийнали и може би дрогирани младежи тръгват да бият през нощта случайни хора по улицата, но за техен ужас подадат на чужденец който не приема това за допустимо и се спуска да защитава нападнатите....настъпва меле в което австралиеца взема превес защото не е пиян...но все  пак глутницита е голяма и са на път да го довършат когато охранители на заведения изскачат и спасяват живота му докато лежи на земята...

 

...превишил е самоотбраната си за което е лежал предостатъчно като се има предвид какви са наказанията в България за умишлени убийства...често под 10 години...и тъй като това убийство е непредумишлено следва да има ново дело и разликата в новата присъда с излежаните години да се заплати подобаващо на потърпевшия...

марк

 

 

 

                     Преди дни направих предложение да се сложи паметна плоча пред съда дето освибоди Полфрийман. Даже и едно булевардче може да се кръсти на него , добрият австралийски Робин Худ дошъл от Австралия чак с нож да раздава правосъдие в България.Ама на убитото момче бащата бил ченге ! Значи заслужава да бъде убито , даже проверете дали има братче или сестриче , че и тях ... Иначе сме си чуждопоклонници , такива си бяхме и такива останахме.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...то чуждопоклоничеството в България се заражда точно заради такива келеши, които пият и буйстват и като настъпят мотиката и чак тогава се сещат че живеят в държава и искат държавата да ги защитава...

...хората жадуват за справедливост...не ги интересува дали си австралиец, българин или марсианец...искат справедливост...

riapa

Този случай винаги е смърдял! Браво на младия мъж, вече! 

Талибан

Адвокатът твърди, че е възможно вещото лице, което е изследвало записите, съзнателно да е дало невярно заключение. Той смята още, че е възможно прокурорската проверка да установи, че свидетели, приятели на пострадалите, са лъжесвидетелствали пред съда по делото за убийството. Напомня и че във видеоматериалът се виждат много хора, които не са били разпитани, а част от тях са с установена самоличност.

Адвокатът явно не е българин. щом се впечатлява толкова...

 

Я, българин бил. Ти да видиш...

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...помните ли какво е казал Левски...който не помни да му припомня :В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "всекиму своето". Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република.

 

...какво значение има дали е австралиец или българин..?...

 

...щом за умишлени убийства в България масово се лежи под 10  години каква е логиката да лежиш 20 за убийство при самоотбрана..?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×