Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пламен Георгиев бе върнат светкавично в прокуратурата

Илияна Кирилова
За броени минути и без каквито и да е изказвания магистрати от прокурорската колегия възстановиха на работа Пламен Георгиев в спецпрокуратурата в понеделник. По същия начин миналата седмица парламентът го освободи от комисията за антикоруцпия.

Единодушно с гласовете на всичките 8 присъстващи, без дебат и само за няколко минути прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) възстанови Пламен Георгиев на работа в Специализираната прокуратура. Георгиев изненадващо подаде оставка като председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) миналата седмица, след като бе почти 4 месеца в принудителен отпуск заради "Апартаментгейт".

Оставката му бе приета набързо от депутатите в последния им работен ден преди лятната ваканция в нарушение на куп парламентарни процедури и без съществен дебат. Самият Георгиев не направи отчет на свършеното от него начело на комисията, а пред репортери обяви, че иска да се върне на работа в прокуратурата и че проверката на НАП го е "изчистила" и не е открила нарушения в данъчните декларации на него и съпругата му. 

Затова в понеделник прокурорската колегия, която също е във ваканция, се събра извънредно, а заявлението на Георгиев да се върне в държавното обвинение бе единствена точка в дневния й ред.

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева обясни пред репортери, че Георгиев се възстановява на длъжност прокурор, а не като зам.-ръководител на Специализираната прокуратура, защото така е записано в закона. После ако ръководителят на спецпрокуратурата реши, би могъл да го предложи за свой заместник. Решението за това ще вземе колегията.

От миналата седмица ръководител на Специализираната прокуратура е бившият й зам.-шеф Димитър Франтишек Петров, избран с пълно мнозинство от 11-членната прокурорска колегия. Така мястото на заместник в тази прокуратура е свободно.

Възстановяването на Георгиев е със задна дата - от 1 август, а не от взимането на решението, за да не бъде прекъснат юридическият му стаж, обясни Машева.

КАРИЕРА

Георгиев не е работил като прокурор от 2011 г., когато стана зам.-министър на правосъдието, а след това беше избран за шеф на комисията за конфискация. През април тази година името му беше замесено в скандала с апартаментите на висши представители във властта, след като бе публикувана информация за негов тризонет с огромна тераса, на което са разположени барбекю и сауна, за която той твърдеше, че е обща част на сградата, макар достъп до нея да има само той.

Още по темата