Медия без
политическа реклама

Печатарите от прокурорската акция срещу фалшиви пари остават задържани

Апелативният съд допусна, че двамата обвияемите са извършили престъпление

23 Март 2021
Според БНБ става дума за неистински парични знаци.
Според БНБ става дума за неистински парични знаци.

Софийският апелативен съд отмени определението на първа инстанция, с което двамата печатари, задържани от прокуратурата преди седмица за изработка на фалшиви пари, бяха освободени с най-леката мярка за неотклонение. С решението на тричленния състав на САС единият от обвиняемите Илия Ненов остава в ареста, а на Даниела Андонова е определен домашен арест, тъй като се грижи за възрастен родител.

Според магистратите са налице всички законови предпоставки за вземане на тежките мерки - има обосновано предположение, че двамата обвияемите са извършили престъпление, висока обществена опасност на извършеното, както и опасност да извършат друго престъпление, тъй като според събраните досега данни по делото става въпрос за организация, а парични знаци като откритите у тях, вече са засичани в обращение.

Първоначално мъжът и жената, привлечени към наказателна отговорност за изготвяне на неистински парични знаци, твърдяха, че откритите банкноти са реквизитни и са се използвали за сватби и кръщенета. Техническа експертиза на Българската народна банка обаче опроверга защитата им. В заключението на експертите се казва, че така напечатани, банкнотите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи като нишка, воден знак и други. В случая иззетите банкноти са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

По данни на прокуратурата единият от обвиняемите е изпълнявал длъжността „печатар“ съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Халето, в което е открита печатарската машина, е отдадено под наем на фирма, чийто управител в бивш ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, твърди държавното обвинение. Освен това БНБ е установила, че иззетите пари са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Техническа експертиза на Българската народна банка установи, че фалшивите пари, които бяха иззети преди седмица при шумната акция на полицията и прокуратурата, действително представляват неистински парични знаци, а не просто реквизит за партита.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата