Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът одобри доброволната военна служба до 6 месеца

Така министерството на отбраната смята да преодолее затрудненията при попълването на бойните формирования

24 Септ. 2020
Илияна Кирилова

Идеята на военния министър Красимир Каракачанов да се въведе 6-месечна срочна служба в доброволния резерв на армията беше одобрена на първо четене в пленарната зала на Народното събрание.

В мотивите към законопроекта се посочва, че около 1000 души са преминали през курсовете за подготовка на гражданите за защита на отечеството от 2015 г. насам, а в в курсове за специална военна подготовка за нуждите на въоръжените сили – едва около 70 човека. „Анализите показват, че в рамките на следващите 10-15 години Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования”, сочат разтревожено от военното министерство.

За да се преодолее недостигът, се предлага въвеждането на въпросната срочна служба в доброволния резерв. Тя ще бъде за период до 1 до 6 месеца, в който всеки пълнолетен български гражданин ще може да премине през военно обучение, да придобие специалност и да бъде зачислен към резерва. След това може да постъпи на кадрова военна служба без да преминава през нарочен конкурс.

Инициативата беше посрещната със скептицизъм от опозицията в лицето на БСП, което предизвика бурното негодувание на съпартийците на Каракачанов от ВМРО. „Това политическо ръководство на сегашното министерство на отбраната за първи път обърна тенденцията – вече няма бягство от армията, престижът на армията стана много висок. Хората вече гледат по друг начин на воинската професия. А тук постоянно чувахме нихилистични твърдения, които да кажат как нещата не са добре, как нищо не е добре, как само БСП може да ги направи добре. Само че това се разминава с фактите”, обяви от парламентарната трибуна Борис Вангелов от ВМРО.

Още по темата