facebook
twitter

България

Обвинението протака ключови разследвания

195
 Снимка: БНТ
Към момента единственият обвинен, че е злоупотребил с пари от Европа за къща за гости, е бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

Прокуратурата вече месеци наред протака ключови разследвания. Все още държавното обвинение проверява има ли нарушения при къщите за гости, построени с европари, но използвани за частни имения. Буксува и проверката по отношение на сметките и имотите в чужбина на магистрати и политици, която главният прокурор Сотир Цацаров разпореди през май. Преди по-малко от месец стана известно, че са установени 38 души с авоари или фирми зад граница. Дали обаче те са нарушили закона, прокуратурата мълчи.

В петък от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че заради извършени нарушения при използването на европейската субсидия за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости 253 такива проекта ще трябва да върнат общо 46.4 млн. лв. Държавното обвинение обаче изпитва трудности да открие престъпление, въпреки че започна проверка още през юни. "По проверките на къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи", похвали преди време новоизбраният за главен прокурор Иван Гешев. Потърсен от "Сега" за коментар дали има някакво развитие и кога обществото ще бъде запознато с тези "интересни неща", Гешев отговори: "Не ви познавам лично, за да коментирам. Откъде да знам, че сте този, за когото се представяте". От пресцентъра на прокуратурата пък заявиха, че проверката още не е приключила.

Още не е известно и дали има престъпление в това, че 38 души, заемащи висши публични длъжности, притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки зад граница, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, както и участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании. 27 от установените лица са магистрати, но по думите на главния прокурор Сотир Цацаров сред тях няма членове на Висшия съдебен съвет. Всички те към момента се проверяват от НАП. Оттам отказаха да дадат информация дали са установени нарушения. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев ще рови и в куфарчето на Стив Ханке

24.02.2020

1947 7
Гешев нареди на МВР да провери държавната помощ при заменките

24.02.2020

1001 7
България 2020: Залезът на свободата

Коментари

Илиан Мавров156...

Не желаят да раазкрият нищо. То просто "като боб фасул"-взел си пари по европрограма за къща за гости, след завършване на строежа  имаш ли ,нямаш ли посещения,ползвал-неползвал по предназначение-ако нямаш външни несвързани с теб и семейството ти лица на "пангара" и връщай парите!Ама да мине време ,да се забрави "казуса",друг да изкочи че "наши" хора са все пак.Пък и тоя смешник-"Не змам вие ли сте този за когото се представяте"-майка ми на 89 г. казва-"човек мисли и разсъждава така както той би постъпил" следователно новият ни (да ни е честит) Главен прокурор би се представил за друг-ама него не мож го сбърка нито с осанка,нито с акъл.

Влез или се регистрирай за да коментираш