facebook
twitter

България

НАП отказва да изпълни съдебно решение на ВАС

11112
Илияна Кирилова
НАП упорито не казва колко е несъбраният корпоративен данък по ревизионни актове от 2009 до 2017 г.

Националната агенция за приходите отказва да изпълни решение на Върховния административен съд, което касае достъпа до информация, съобщи гражданската организация "Боец".

През март м.г. сдружението изиска по Закона за достъп до обществена информация от приходната агенция справка за това какъв е размерът на несъбрания корпоративен данък по ревизионни актове на НАП по години за периода от 2009 до 2017 г. "Боец" искат да знаят още размера на отписаните вземания на НАП поради изтекла давност за същия период, както и общия оборот на годишна база на фирмите, занимаващи се с хазартна дейност. Организацията обаче получила мълчалив отказ за исканата информация, заради което се обръща към съда. Административният съд в София отсъжда в тяхна полза, както и ВАС на следваща инстанция.

След като "Боец" печелят в съда, който отменя мълчаливия отказ на НАП, от приходната агенция отново отказват исканата информация, този път с аргумента, че са необходими твърде големи усилия от тяхна страна, за да предоставят справките. "Сега вече имаме нов акт от тяхна страна. Единственото, което можем да направим, е да заведем следващо дело, като жалим този акт. Ще направим и постъпки към съдебен изпълнител по предишното съдебно решение", коментира пред "Сега" председателят на сдружението Георги Георгиев.

През май 2018 г. "Боец" оповести данни на приходната агенция, получени по Закона за достъп до обществена информация, за установен при ревизии от 2000 г. насам над 16 млрд. лв. укрит ДДС. От тях 5.8 млрд. лв. на практика са несъбираеми. От "Боец" смятат, че разкритите данни за милиарди несъбран ДДС са масово прилагани схеми в продължение на две десетилетия, което е невъзможно да се случва без чадър от институциите.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП блокира парите и колата на невинен човек "погрешка"

18.11.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1926 4
Само богатите немци вече ще плащат данък солидарност

15.11.2019

599
Тръгват гражданските искове срещу НАП

11.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2360 5

Коментари

Граф де Моне

В НАП са изпаднали в тежка заблуда, че са недосегаеми и стоят над обществото и законите. Защо ли ми се струва, че съвсем скоро ще им се наложи рязко да се върнат към реалността.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Не, няма такъв шанс да се върнат към реалността. Те са проститутката на всяко едно управление.

Sir Mano

Добре де, наистина ми е интересно какво ще стане ако продължават да не изпълняват съдебно решение?

Никой ли не носи отговорност?

Мноооого лош пример дават от НАП, ама наистина мноооого лош пример 👎

kaily
снимка на kaily

баси държавата щом институциите даже вече не спазват законите 

Recycler

Абсурдистан... някой да е учуден?

Domi

НАП е извън закона също като Мутрата...Московски...Пепи Белото..с ваксинините..Домус ага..Мавъра/ Костов и много други знаини и незнайни национални предатели борци за собствен интерес, който решават национални дилеми за наша сметка в чужда угода...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×