facebook
twitter

България

Лични и секретни данни изтекоха в интернет от делото "Иванчева"

Информацията за над 100 лица, включително и спецполицаи, е създадена от спецсъда и прокуратурата
3926
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Десислава Иванчева и Биляна Петрова сигнализираха институциите за теч на чувствителни данни от материалите по делото срещу тях.

Нов скандал с теч на лични данни гръмна в понеделник. ЕГН-та и адреси на спецполицаи, вещи лица, политици и свидетели по делото "Иванчева" се разпространят публично в интернет. За това сигнализираха бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които са подсъдими за подкуп. 

Двете жени изпратиха жалба до шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, ГДБОП, председателя на КЗЛД Венцислав Караджов и главния съдебен инспектор Теодора Точкова, в която настояват институциите да разследват "вероятно хакване на сървър на Специализирания наказателен съд", откъдето са изтекли поне 127 файла с документи по делото срещу тях.

В писмото си Иванчева и Петрова твърдят, че в интернет са налични 1200 страници, създадени от спецсъда и прокуратурата, които съдържат лични данни на 100 лица. Най-подробна е информацията за двете жени - публично достояние са станали техните ЕГН, адреси, граждански статус, имена на роднини, банкова информация, данни за здравословни проблеми. Сред засегнатите от теча на лични данни са още главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков, собствениците на строителните фирми "Артекс", "Гаранти Коза" и "Булстар", вещи лица към съда, както и политици. Още по-тревожно е, че публикуваните документи съдържат ЕГН на служители на МВР, антикорупционната комисия и ДАНС, които при ареста на Иванчева и Петрова през 2018 г. бяха с маски на лицето, за да запазят самоличността си в тайна.

Двете подсъдими посочват в жалбата си, че по-голямата част от файловете на съда са публикувани на интернет сайта legalworld.bg. Там могат да бъдат открити обвинителният акт на прокуратурата срещу Иванчева и Петрова, 20 броя протоколи от съдебните заседания по делото, както и свалените на хартия записи от подслушванията от службите по време на разследването. "Файловете са идентични със сканираните от спецсъда, предоставени ни официално като страна по делото. Първоначално те бяха класифицирани като секретни, защото от тях могат да се направят изводи за ползването на специални разузнавателни средства от компетентните институции", се казва в жалбата на двете жени. Става ясно още, че над 130 медии са получили мотивите на съдия Иво Хинов за осъдителните присъди на първа инстанция на Иванчева и Петрова, без да са заличени личните данни в тях. Заради това двете подсъдими са изпратили жалба до Инспектората на ВСС и до ВКС преди повече от месец, но до този момент на са получили отговор.

Бившата кметица и нейната заместничка са категорични, че "този нерегламентиран достъп до компютърно-информационни ресурси е сериозен пробив в сигурността на данните, обработвани от Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд". "Възможно е в интернет да са изтекли данни по още много дела, свързани с работата на тези две институции, а в тях се разследват и гледат дела, свързани с тероризъм, организирани престъпни групи, престъпления по високите етажи на властта и други. Всичко това може да има негативен ефект не само върху засегнатите физически лица, но и за съдебната система и за националната сигурност", обобщават Иванчева и Петрова.

Все още няма коментари

Още

Съдът остави за постоянно в ареста шефа на "ТАД груп"

05.12.2019

417
Как арестът замени присъдите
ФБР видя заплаха в руско мобилно приложение

04.12.2019

614 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×