facebook
twitter

България

Куп бюлетини са анулирани заради неволни знаци по тях

Само в една изборна секция в София 38 гласа се оказаха недействителни заради незасъхнало при печата мастило, протоколите са пълни с брутални грешки
1 500
 Илияна Кирилова
Тази лента е довела до проблеми с ред бюлетини.

Десетки бюлетини в София са обявени за недействителни заради неволно появили се знаци по тях. Част от гласоподавателите са поставяли бюлетините една върху друга при отбелязване на вота си и заради незасъхнало добре мастило на гърба на първата бюлетина върху втората се е появил мастилен знак. Част от секционните комисии са били информирани навреме и са предупреждавали гласоподавателите, но други не са знаели до последно. Така редица бюлетини са обявени за недействителни не по вина на гласоподавателите. Други комисии са приемали подобни бюлетини за действителни, а трети са преосмислили преценката си и настояват за корекция на данните в ЦИК.

Това се разбра покрай драстичен случай в една от секциите в район "Искър", където кандидатът на ГЕРБ Ивайло Цеков спечели с малка преднина от 114 гласа пред Борис Цветков от БСП. Този район се прочу с огромен брой унищожени заради механична повреда бюлетини - 544, които всъщност се оказаха сгрешени и след корекция паднаха до 97. Анализът на протоколите обаче разкрива и други брутални грешки. 

Най-проблемен е протоколът от 17-а секция в района, стана ясно от разпространени от Цветков документи. В тази секция е отчетен голям брой недействителни бюлетини - 40, като 38 от тях са отнели гласове именно от Цветков. Секционната комисия обаче твърди, че до този голям брой на невалидните бюлетини се е стигнало заради неполучена навреме информация от ОИК, СО и ЦИК за проблем с отпечатването на сив отпечатък от едната бюлетина, ако е поставена от гласоподавателя върху другата бюлетина. Членове на комисията декларират пред ЦИК, че изборният резултат на Цветков в тази секция следва да се преразгледа и се съгласяват на повторно броене.

Гласоподаватели в други столични райони разказаха, че при вота им също се е получил подобен отпечатък, но комисиите са ги уверили, че такава бюлетина ще бъде зачетена. На други места пък членове на комисиите изрично са предупреждавали за възможност от подобен проблем заради незасъхнало мастило. При струпване на гласоподаватели обаче такова предупреждение не се правеше, разказаха членове на комисии.

Няма как да се установи колко бюлетини в София са обявени за недействителни на това основание. Недействителните гласове не са в състояние да обърнат вота за кмет на София, където разликата между кандидатите е по-голяма, но при много оспорвани балотажи по районите могат да влияят.

Анализът в проблемния район "Искър", където резултатите се обжалват, показва и брутални грешки в протоколите. В района има протоколи, в които почти нито едно от отчетените числа за вота не е вярно или допуснатите грешки не са логични. Така например в 74-та секция броят на гласоподавателите, които са декларирали, че не подкрепят никого, е завишен от 10 на 23. Точно при това броене трудно може да се направи грешка. Невалидните бюлетини тук са задраскани и от 2 са се увеличили на 6. Първо е имало една сгрешена бюлетина, която после е станала нула - това също не е логична грешка.
В 44-та секция пък броят на гласоподавателите, дали вота си за "Не подкрепям никого", е завишен от 9 на 21. Броят на действителните гласове е коригиран три пъти, като третата версия е, че те са 247. В 64-та секция "Не подкрепям никого" е завишено от 11 на 24. Съответно е намален броят на гласовете, дадени за самите кандидати. Конкретно на Борис Цветков гласовете са поправени нелогично и говорят за по-голяма грешка - вотът е намален от 174 на 98 гласа. Това може да се обяснява с погрешно нанасяне на резултата на Ивайло Цеков, но пък неговите гласове са 170.

РЕЦИДИВ

Районът вече се прочу с огромен брой на официално обявените от ЦИК за унищожени заради механични повреди бюлетини - 544. След проверка се е оказало, че унищожените бюлетини са 97, а до грешката се е стигнало при невярно нанасяне на данните за една от секциите.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отсрочката за рецепти и протоколи вече не се прилага

29.05.2020

407
Стотици „жълти жилетки“ манифестираха в Париж въпреки забраната

14.03.2020

1118 1
Без факти ЦИК обвини преференцията за невалидните гласове

14.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1235 9

Коментари

ДУМ-ДУМ
снимка на ДУМ-ДУМ

ади ве неволни така  "комисията?:" шкартира преференциите на Атака и ред други неудобни.

dissidentbg

Така ГЕРБ ще векуват. 

Erato
Баровците от район "Искър" използват писалки "Монтблан", с мастило (с такава е писал Моцарт). Не им е била предоставена попивателна от избирателната комисия. Незабавно касиране на изборите и служебна победа за бкп.
Erato
Под "брутални грешки" да се разбира всеки глас за друг, освен за комунягите. Всички такива гласове (дето не са за комунистите) трябва да се дисквалифицират и тогава вече ще си изберем Партията ни любима с 99.99% както преди.
майор

По-кротко.

Да не земеш да се гътнеш от тая злоба.

ПП Пак да питам - на модератора не му ли правят впечатление постовете ератови, пълни само с обиди и злоба?

Генчо Бончев

Липсва конкретика в изказването

Ако приемем буквално, то бихме изпаднали в ступор.

Как се пишат такива неща, може би човека не е имал очи и уши да слуша и да гледа какво става около него.

Да се пише, че са виновни комунистите, при положение, че всички необлъчени виждат, че ГЕРБ прави тези поразии, това означава, че човека е бил в дълга кома и сега се събужда.

Nafarr

Интересно защо от щаба на г-н Борис Цветков смятат, че тъкмо неговите избиратели са поставяли бюлетините си една върху друга, преди да отбележат в тях вота си, а тези на г-н Ивайло Цеков не са? Да не би да имат и камери за видеонаблюдение в изборната стаичка?

 

Прочее в секция 17 в община Искър дори всички бюлетини за г-н Цветков, обявени за недействителни, да се обявят за действителни, резултатът пак ще е в полза на г-н Цеков.

 

Ето резултатите в тази секция на двата тура на изборите:

 

Втори тур

Борис Цветков Цветков БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 69 действителни 30 недействителни

Ивайло Елков Цеков Местна коалиция ГЕРБ (СДС) 144 действителни 2 недействителни

Празни бюлетини или бюлетини, в които е гласувано за повече от една листа, както и бюлетини, в които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя 8

 

Първи тур

Борис Цветков Цветков БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 45 действителни 0 недействителни

Ивайло Елков Цеков Местна коалиция ГЕРБ (СДС) 106 действителни 0 недействителни

Празни бюлетини или бюлетини, в които е гласувано за повече от една листа, както и бюлетини, в които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя 12

 

Та, дори на Борис Цветков да се добавят 30 недействителни и още 8 с нееднозначен вот, пак стават 38, или 69+48 = 117, което е далеч от 144 за Цеков...

 

При такава ситуация няма как да се твърди така разпалено, че вотът в тази секция е купен, или пък БСП могат да докажат, че избирателите на Борис Цветков нарочно са били карани да слагат бюлетините си една под друга? От кого? От комисията ли? И как така 30 души са го правили, като на предишния тур ИЗОБЩО не е имало недействителни бюлетини нито за единия, нито за другия кандидат?

 

Какво ще покаже резултатът от повторното броене? Та нали и на първия тур гласовете за Борис Цветков в тази секция са били с 61 по-малко от тези за Ивайло Цеков?

 

Вероятно проблемът идва от това, че г-н Борис Цветков е бил толкова сигурен в победата си в район Искър, че БСП дори не го е била включила в листата си за съветници... И сега остава съвсем без участие в местната политика?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×