Медия без
политическа реклама

С коронавирус вече са 25% от тестваните през последното денонощие

Големите магазини в Пловдив ще обслужват до 100 души

19 Окт. 2020Обновена

395 са новозаразените с коронавирусна инфекция у нас през последното денонощие при направени едва 1 581 PCR теста, показват данните в Националната информационна система към полунощ. Това представлява рекорден процент от близо 25 на сто (24,98%) на позитивните тестове за Covid-19 в рамките на последните 24 часа.

За последното денонощие са починали 18 души, с което техният общ брой от началото на епидемията достигна 986.

Битката с коронавируса са загубили още двама медици в последните 24 часа. 59-годишната д-р Николина Кулева от Добрич и 63-годишна лекарка от Хасково. Така броят на медиците, загубили живота си вследствие на коронавирус у нас, става 15. Всички те са споменати поименно в днешното обръщение на здравния министър Костадин Ангелов по повод Деня на лекаря. 

Здравният министър подчертава, че всяка година лекари губят живота си, заразени с болестите на своите пациенти, а разликата тази година е, че обществото е научило техните имена, историите им. "Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го. Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране. Времето е за човещина", се посочва в обръщението на здравния минисър.

Излекуваните с коронавирус през последните 24 часа са 31 души, а от началото на пандемията - 16 943. 1500 пациенти с доказан Covid-19 са настанени в болници, като 74 от тях се намират в интензивни отделения.

Най-много новозаразени през последното денонощие отново има в София - 145, следвана от Сливен - 84, Търговище - 23, Габрово - 19, Благоевград - 17 и Шумен - 14. Общо 29 503 са случаите на коронавирус в страната от началото на епидемията.

Сливен дължи незавидното си второ място по заразени след София основно заради огнището в дома за хора с умствена изостаналост "Качулка". 83 са новите случаи на Covid-19 там, установени през последните 24 часа. С тях общият брой на настанените в социалното заведение с коронавирусна инфекция става 132-ма, а заразеният персонал - 42-ма.  Всички болни са карантинирани и са изолирани.. Те са в добро общо състояние. На място се организира преглед на инфекционист. От миналата седмица в дома работи екип на Военна болница-Сливен, който на място дава консултации и участва в тестването. Един от домуващите - мъж на 77 години, заразен с коронавирус, почина в събота.

COVID-19 е изкуствено създаден в лаборатория. Такава убеденост изказа директорът на "Пирогов", проф. Асен Балтов. 

"Вече мога да го кажа. За мен това е един тунингован вирус в лаборатория", заяви пред Нова тв проф. Балтов. И обясни, че на това заключение навежда пълното разминаване в поведението на COVID-19 с принципите на вирусологията. Според Балтов този вирус няма нищо общо с грипа.

Капацитетът на "Пирогов" за лечение на болни с COVID-19 е запълнен, каза още директорът на спешната болница. В момента там се лекуват 68 пациенти с коронавирус, от които 4 са в тежко състояние в реанимацията.

"За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната", добави проф. Балтов. Според него предстои отварянето на нови допълнителни отделения. Той увери, че в "Пирогов" има достатъчно лекари.

Шефът на "Пирогов" е на мнение, че локалното ограничение в момента е най-ефективно и не е необходимо национално затягане на мерките. "Много по-отговорно е на места да се вземат определени мерки. Министърът си върши много добре работата. Директорът на местното РЗИ е един от хората, който трябва да определя мерките за областта. Все пак РЗИ налага контрола. В някои градове мерките се спазват, в други не, ние няма как да знае къде точно се случва това", каза проф. Балтов.

По повод намерението на премиера Бойко Борисов карантината за заразените с COVID-19 да се намали от 14 на 10 дни, шефът на "Пирогов" смята, че това трябва да важи само за децата, които са контактни на лица със заразата. "Ститистиката обаче показва, че срокът на лекуване на болни с коронавирус продължава средно 14 дни", заяви пред БНР проф. Балтов.

Медицинският университет в Плевен от днес преминава към обучение в електронна среда за срок от две седмици, предаде БНР. До момента 17 студенти са с положителни PCR тестове, продължават изследванията на контактните лица.

Единствено обучението на стажант-лекари шести курс "Медицина" ще се провежда присъствено и по график. За преподаватели и служители работният процес също ще продължи присъствено. Достъпът на студенти до сградите на университета се ограничава. Преустановява се ползването на медицинската библиотека и спортната зала. В момента в Медицинския университет се обучават близо 1400 български и чуждестранни студенти.

В Бургас започва тестване на учениците със симптоми на коронавирус и грип. Решението е на общината заради увеличения брой на новозаразените с COVID-19 в областта. Ще се използват бързи тестове, с които вече са снабдени училищата. Осигурени са и медицински специалисти, които да извършват манипулацията и да отчитат резултата. "Тестът е комбиниран – за COVID-19 и грип.  Лаборантът взима носно-гърлен секрет с тампон. Резултатът излиза за 7-8 минути“, обясниха медицинските лица в училището. Ако ученикът е с положителен тест, ще се насочва към изследване и с PCR.

Дали не се налага промяна в правилата за работа на съдилищата в условия на пандемия, пита председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов с писмо до Висшия съдебен съвет. Питането му идва заради положителни тестове за Covid-19 на четирима съдии, констатирани миналата седмица, съобщава lex.bg. Не само в СГС има установени случаи на Covid-19. Съдия във Върховния административен съд също е дал положителна проба.

В неделя адвокатката на Миню Стайков – Анна Попова, разказа през bTV, че е с коронавирус. Попова разказа, че последно е била в Специализирания наказателен съд на делото срещу Миню Стайков и още 13 души, но не знае дали там се е заразила. Обясни, че представителите на прокуратурата са преброили хората в залата и те се оказали 70 човека. Самата зала била без прозорци. Адвокат Попова добави, че не всички са били с маски, като самата тя е махнала своята в началото на делото, защото пледирала, а и се задушавала при продължителен престой. По нейна информация и друг адвокат е дал положителна проба за коронавирус. Самата тя е уведомила съдебния състав и останалите, с които е контактувала. От спецсъда обясняват, че имат само една зала с прозорци, а в останалите се отварят вратите и се правят чести почивки. Заради позитивния тест на адвокат Попова в съда тече проверка на това колко хора е имало в залата по делото срещу Стайков, колко са били почивките и през какъв интервал и къде са били местата за журналисти.

В големите магазини на Пловдив - хранителни или не, ще се обслужват вече до 100 души. Повече няма да има право да влизат. Мярката се налага заради влошените данни за района и бе взета днес на съвещание при областния управител Дани Каназирева.

За друг рисков район - Благоевградския, също ще се вземат локални мерки. Една от тях например бе оповестена още миналата седмица - затвяряне на пазара на открито в Разлог. Днес следобед на посещение в болниците от областта е здравният министър Ангелов. Той се надява локалните мерки и засиленият контрол да доведат до положителен резултат до няколко седмици и местните курорти да проведат активен зимен сезон. Ангелов каза още, че утре ще заседават конферентно експертните съвети по епидемология и инфекциозни болести.

РЗИ - София пък състави 70 акта за нарушаване на мерките. 60 от тях са на лица, посетители или работещи в молове. Другите - от нощни заведения.

Междувременно стана ясно, че битката с болестта е загубила и детски лекар от Добрич - д-р Николина Кулева. Тя прекара последните си 11 дни на апаратно дишане в болницата. Д-р Кулева бе диабетик. Тя бе приета е в лечебното заведение с двустранна пневмония.

Още по темата