facebook
twitter

България

Коремните преси отпадат от оценката по физическо

Децата ще се изпитват за бягане, скок, хвърляне на топка и ловкост по нова система
1006
Илияна Кирилова
Учениците ще трябва да доказват издръжливостта си в часовете по физическо.

Пет вида упражнения ще формират оценката на учениците по физическо възпитание и спорт. Това предвижда проектът на нова система за оценяване на физическата дееспособност на учениците от 1-ви до 12-и клас, публикуван за обсъждане от просветното министерство.

Новата система е разработена от НСА след изследване сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 години в 27 средни училища в 22 града и със съдействие на учители, директори и експерти. Тя ще замени прилагането на две морално остарели системи за оценяване на физическите качества на учениците, въведени през 1992 и 1995 г., посочват от МОН.

В момента в родните училища се използват следните тестове за измерване на физическите качества на учениците - „бягане на 300 м“ за момичета, „бягане на 600 м“ за момчета, “изправяне от тилен лег (коремни преси)” за момичета, тестовете за ловкост и пъргавина и за двата пола. Занапред те няма да се включват в новата система, в която остават пет вида упражнения. Те са: бягане на 30 метра и на 200 метра, скок на дължина от два крака, хвърляне на плътна топка и упражнения за ловкост, измерващи съответно бързината, силата на долните и горните крайници, издръжливостта и ловкостта на подрастващите.

Всяка от тези дейности трябва да се провежда като текущо изпитване за не по-малко от 2 учебни часа в началото и в края на учебната година. Това не може да става при лоши атмосферни условия или при температури под 10 и над 25 градуса. Окончателната оценка по физическо на учениците ще се изчислява като средноаритметична от оценките по всички пет контролни упражнения.

От МОН са подготвили детайлно описание на всяко упражнение - къде и как да се изпълнява, какви команди да издаде учителят, на какъв терен да е, как да се измерва резултатът и т.н. От него става ясно например, че учениците от 6 до 10 г. ще хвърлят топка от 1 кг, а тези от 11 до 18 г. - 3-килограмова топка. За упражненията за ловкост са нужни 4 гумени или дървени обръча с диаметър 15-20 см и с дебелина 2-3 см, разположени под формата на буквата Т, както и 4 тенис топки, поставени в тях. Изпълнението е следното: учениците застават зад обръча на мястото на старт-финала в изходно положение, при сигнал „Старт“ се навеждат, взимат топката и се придвижват към останалите обръчи, от които взимат намиращата се в тях топка и оставят тази, която носят.

 

ОЦЕНЯВАНЕ

Системата за оценка на резултатите от отделните тестове е разработена в зависимост от пола и възрастта на учениците, като за възраст се отчита броят на навършените години към датата на провеждане на тестовете в началото на учебната година (октомври). Самата оценка може да се направи по 20-точкова скала или по шестобалната система. Например, ако момче на 8 г. пробяга 30 метра за 7.03 секунди, то ще получи 10 точки. По шестобалната система това прави "добър 4". Ако отсечката се вземе за 7.40 секунди, това вече носи 8 точки. За "много добър 5" е нужно да се постигне време от 6.11 до 5.57 секунди. По същия начин, ако ученичка на 10 г. например хвърли топка на 638 см, ще получи 16 точки, което е "много добър 5". Ако обаче успее да хвърли топката на разстояние над 694 см, тя ще получи шестица.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Електронният дневник - за едни тежест, за други облекчение
Затъваме по математика и още ще затъваме
Две трети от кандидатите за програмисти не изкласяват

Коментари

Ад мин

30 метра за 7.03 секунди, то ще получи 10 точки. По шестобалната система това прави "добър 4". За "много добър 5" обаче е нужно още малко усилие - 7.40 секунди.

Силве, а за 6-ца ше требе още по-голямо усилие! Поне  8.50 секунди, а? Сигурно Юсеи Болт ше ги земе тия 30 метра за не по-малко от 15 секунди - нали е рекордьор...

Дано не са го написали така образователите, че съфсем на калинкищина уйде раб'тата. Мъ то кат знае човек кои и какви са възпитаниците

на ВИФ, то сичко е възможно

Shaaban_bin_Robert

😁  Ако ги взема за 60 секунди, майстор на спорта ли ще ме направят?

Solace

Ами да, кой днес бяга 300 или 600 метра? 200 са достатъчни, стига толкоз зор. А това със секундите - дано не е написано така в методологията

ablepsia

Като се знае авотрът на хм... методологията, да я  наречем, сигурно точно така е и написано.

Огнян Миладинов

Моля, авторът на тази статия да си поправи цифрите!!! Системата за оценяване е публикуана на сайта на МОН в раздел "Проекти на документи".

Ако момче на възраст 8 години пробяга 30 м за 7.40 сек, ще получи 8 точки, което е по-малко от 10 точки, които получава, ако пробяга същото разстояние за 7.03 сек. Повече точки системата дава за по-малко време за пробягване, съответно и по-висока оценка.

Моля, не обърквайте хората!

сталкер пустиняк

За упражненията за ловкост са нужни 4 гумени или дървени обръча с диаметър 15-20 см и с дебелина 2-3 см, разположени под формата на буквата Т, както и 4 тенис топки, поставени в тях. Изпълнението е следното: учениците застават зад обръча на мястото на старт-финала в изходно положение, при сигнал „Старт“ се навеждат, взимат топката и се придвижват към останалите обръчи, от които взимат намиращата се в тях топка и оставят тази, която носят.

 

Че какво е това упражнение? На него и ученици с инвалидни колички ще се справят. 

Snochti

Мнението ми може да изглежда абсурдно, а то е: Оценки по физическо, музика и рисуване не трябва да има! Оценяват се знания, а при тези дисциплини определящи са заложените от природата дадености (дарби) и възможности. 

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Оценяват се знания, а при тези дисциплини определящи са заложените от природата дадености (дарби) и възможности. "

 

Бабини деветини. С редовни тренировки човек може да си подобри физическото състояние, но IQ резултата си не може да вдигне никога. Ученето на езици, разбирането на текстове и решаването на задачаи зависят най-вече от интелигетността (т.н. g). Поради това корелацията между IQ и успехът в училище е към 0,8 (изключително силна).

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×