facebook
twitter

България

Коремните преси отпадат от оценката по физическо

Децата ще се изпитват за бягане, скок, хвърляне на топка и ловкост по нова система
945
Илияна Кирилова
Учениците ще трябва да доказват издръжливостта си в часовете по физическо.

Пет вида упражнения ще формират оценката на учениците по физическо възпитание и спорт. Това предвижда проектът на нова система за оценяване на физическата дееспособност на учениците от 1-ви до 12-и клас, публикуван за обсъждане от просветното министерство.

Новата система е разработена от НСА след изследване сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 години в 27 средни училища в 22 града и със съдействие на учители, директори и експерти. Тя ще замени прилагането на две морално остарели системи за оценяване на физическите качества на учениците, въведени през 1992 и 1995 г., посочват от МОН.

В момента в родните училища се използват следните тестове за измерване на физическите качества на учениците - „бягане на 300 м“ за момичета, „бягане на 600 м“ за момчета, “изправяне от тилен лег (коремни преси)” за момичета, тестовете за ловкост и пъргавина и за двата пола. Занапред те няма да се включват в новата система, в която остават пет вида упражнения. Те са: бягане на 30 метра и на 200 метра, скок на дължина от два крака, хвърляне на плътна топка и упражнения за ловкост, измерващи съответно бързината, силата на долните и горните крайници, издръжливостта и ловкостта на подрастващите.

Всяка от тези дейности трябва да се провежда като текущо изпитване за не по-малко от 2 учебни часа в началото и в края на учебната година. Това не може да става при лоши атмосферни условия или при температури под 10 и над 25 градуса. Окончателната оценка по физическо на учениците ще се изчислява като средноаритметична от оценките по всички пет контролни упражнения.

От МОН са подготвили детайлно описание на всяко упражнение - къде и как да се изпълнява, какви команди да издаде учителят, на какъв терен да е, как да се измерва резултатът и т.н. От него става ясно например, че учениците от 6 до 10 г. ще хвърлят топка от 1 кг, а тези от 11 до 18 г. - 3-килограмова топка. За упражненията за ловкост са нужни 4 гумени или дървени обръча с диаметър 15-20 см и с дебелина 2-3 см, разположени под формата на буквата Т, както и 4 тенис топки, поставени в тях. Изпълнението е следното: учениците застават зад обръча на мястото на старт-финала в изходно положение, при сигнал „Старт“ се навеждат, взимат топката и се придвижват към останалите обръчи, от които взимат намиращата се в тях топка и оставят тази, която носят.

 

ОЦЕНЯВАНЕ

Системата за оценка на резултатите от отделните тестове е разработена в зависимост от пола и възрастта на учениците, като за възраст се отчита броят на навършените години към датата на провеждане на тестовете в началото на учебната година (октомври). Самата оценка може да се направи по 20-точкова скала или по шестобалната система. Например, ако момче на 8 г. пробяга 30 метра за 7.03 секунди, то ще получи 10 точки. По шестобалната система това прави "добър 4". Ако отсечката се вземе за 7.40 секунди, това вече носи 8 точки. За "много добър 5" е нужно да се постигне време от 6.11 до 5.57 секунди. По същия начин, ако ученичка на 10 г. например хвърли топка на 638 см, ще получи 16 точки, което е "много добър 5". Ако обаче успее да хвърли топката на разстояние над 694 см, тя ще получи шестица.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът отчете три пъти по-малко отпадащи от училище
Готвят нови тестове по физическо за учениците

02.05.2019

508 1
12-класници са глобени заради драскане по стена

01.05.2019

967 7

Коментари

Ад мин

30 метра за 7.03 секунди, то ще получи 10 точки. По шестобалната система това прави "добър 4". За "много добър 5" обаче е нужно още малко усилие - 7.40 секунди.

Силве, а за 6-ца ше требе още по-голямо усилие! Поне  8.50 секунди, а? Сигурно Юсеи Болт ше ги земе тия 30 метра за не по-малко от 15 секунди - нали е рекордьор...

Дано не са го написали така образователите, че съфсем на калинкищина уйде раб'тата. Мъ то кат знае човек кои и какви са възпитаниците

на ВИФ, то сичко е възможно

Shaaban_bin_Robert

😁  Ако ги взема за 60 секунди, майстор на спорта ли ще ме направят?

Solace

Ами да, кой днес бяга 300 или 600 метра? 200 са достатъчни, стига толкоз зор. А това със секундите - дано не е написано така в методологията

ablepsia

Като се знае авотрът на хм... методологията, да я  наречем, сигурно точно така е и написано.

Огнян Миладинов

Моля, авторът на тази статия да си поправи цифрите!!! Системата за оценяване е публикуана на сайта на МОН в раздел "Проекти на документи".

Ако момче на възраст 8 години пробяга 30 м за 7.40 сек, ще получи 8 точки, което е по-малко от 10 точки, които получава, ако пробяга същото разстояние за 7.03 сек. Повече точки системата дава за по-малко време за пробягване, съответно и по-висока оценка.

Моля, не обърквайте хората!

сталкер пустиняк

За упражненията за ловкост са нужни 4 гумени или дървени обръча с диаметър 15-20 см и с дебелина 2-3 см, разположени под формата на буквата Т, както и 4 тенис топки, поставени в тях. Изпълнението е следното: учениците застават зад обръча на мястото на старт-финала в изходно положение, при сигнал „Старт“ се навеждат, взимат топката и се придвижват към останалите обръчи, от които взимат намиращата се в тях топка и оставят тази, която носят.

 

Че какво е това упражнение? На него и ученици с инвалидни колички ще се справят. 

Snochti

Мнението ми може да изглежда абсурдно, а то е: Оценки по физическо, музика и рисуване не трябва да има! Оценяват се знания, а при тези дисциплини определящи са заложените от природата дадености (дарби) и възможности. 

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Оценяват се знания, а при тези дисциплини определящи са заложените от природата дадености (дарби) и възможности. "

 

Бабини деветини. С редовни тренировки човек може да си подобри физическото състояние, но IQ резултата си не може да вдигне никога. Ученето на езици, разбирането на текстове и решаването на задачаи зависят най-вече от интелигетността (т.н. g). Поради това корелацията между IQ и успехът в училище е към 0,8 (изключително силна).

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×