facebook
twitter

България

Кирилов се опитва да притиска ЕК с нови заплахи за оставка

1278
Илияна Кирилова
Кирилов си даде 50 дни и остави мястото си на правосъден министър в ръцете на Еврокомисията

Правосъдният министър Данаил Кирилов за пореден път заплаши, че ще хвърли оставка, ако до края на мандата в Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер не бъде премахнат мониторингът над България върху дейността на съдебната власт. "Аз съм категоричен в изявлението си. Моята оставка е на масата", натърти Кирилов пред БНТ в понеделник.

На практика остава по-малко от два месеца до 31 октомври, когато новият състав на Еврокомисията ще встъпи в длъжност. Въпреки че мониторинговите доклади на Брюксел са регулярни от 2010 г., когато стартира членството ни в ЕС, и към момента страната ни не успява да покрие изискванията за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка. "Бих искал да използвам времето до окончателния момент с оглед мобилизация. Мобилизация и на административните структури, които работят по въпроса, и на институциите, и на подкрепата на българското обществото. Ако не успеем в този процес, причините до голяма степен ще бъдат в България, а е крайно време да спрем сами да си създаваме препятствия, които с огромно усилие да преодоляваме", отбеляза правосъдният министър.

Ако мониторингът не бъде прекратен, оставката му би трябвало да стане факт броени дни след избора на нов главен прокурор. Кирилов е категоричен, че към момента процедурата по избор на нов ръководител на държавното обвинение през следващите 7 години следва изискванията на закона. "За мен беше положителна изненада мнението на специалистите в съсловието, които се обединиха и номинираха Иван Гешев. Не предложих алтернативна кандидатура, за да не противопоставя една външна кандидатура на избора на съсловието", уточни той. Министърът е на мнение, че Гешев получава и широка обществена подкрепа, а зад протестите срещу него "има непосредствени конкретни цели на конкретни лица, които следват конюнктура". "Българският зрител съобразява всички тези обстоятелства", смята Кирилов.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дания пусна 30 затворници заради грешка при проследяването

12.09.2019

267
Борисов преобърна математиката

21.08.2019

Светослав Терзиев

42594 26
Следващата атака срещу медиите ще е зад маската на фалшивите новини

Коментари

Бург Гаски

Дреме му на бай ти Юнкер за оставката на Кирилов! Ще си го премести от левия в десния крачол.

На подобно поведение дядо ми едно време му викаше заешки тропниш.😁

Sir Mano

Плаши кучето със салам! Това човече си търси повод да се изсули по тарлъци, като показва псевдопринципност! Смехурко!

venstar

И на кого в ЕС му пука, дали тази личност ще си подаде оставка? Въобще, на кого в ЕС му пука кои са нашите министри. Само името Русия ги плаши. Питаха ме преди време, дали новият ни президент бил наистина руски агент, както го представя западната преса.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×