Медия без
политическа реклама

Кирилов не видя проблем в публикуването на СРС срещу президента

Правосъдният министър обяви, че чака прокуратурата да му даде документи за екстрадицията на Божков

05 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Правосъдният министър Данаил Кирилов е на мнение, че прокуратурата не е нарушила закона, като е направила публично достояние разговори по телефона, изготвени със специални разузнавателни средства. На записите се чува гласът на президента Румен Радев, който обсъжда с командващия Военновъздущните сили ген. Цанко Стойков протичаща проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси. 

Според Кирилов СРС-тата са били публикувани с разрешение на наблюдаващия прокурор и е било в отговор на обществения интерес към искането на главния прокурор до Конституционния съд за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента.

На въпрос съдържат ли се в записите данни за извършено от държавния глава престъпление, правосъдният министър отговори:

„Би следвало, при преценка има или няма достатъчно данни, да се вземе по-широк кръг от доказателства. Този обем от доказателствен материал лично на мен не ми е достатъчен за себе си да извърша преценка дали има поведение, което би било съставомерно, или няма налице такова поведение. Това очевидно са фрагменти, части от по-широк обем доказателствен материал“, предаде БНР

Кирилов заяви още, че очакваме комплекта документи от прокуратурата за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от "Фокус". "Очевидно е, че прокуратурата има нужда от техническо време да оформи доказателствения материал. Особеността е, че ОАЕ не са се присъединили към Хагската конвенция за апостилите. Имаме по-сложна като технология процедура за превод и удостоверяване на писмените доказателства. Според мен това е причината. Създали сме организация. Имаме готовност и при получаване на искането съответно ще осъществим процедурата по най-бърз начин, разчитайки и на дипломатическите канали, на колегите от Министерство на външните работа, тъй като Законът на ОАЕ номер 39 изрично изисква движението на такива искания да бъде осъществяване по дипломатически път. Смятам, че българската дипломация до този момент е действала енергично в случая щом се е стигнало до бързото задържане на господин Божков в ОАЕ“, обясни Кирилов.

Министърът на правосъдието уточни, че прокуратурата ще подготви комплекта доказателства на арабски език. „Така, както е изискването на националния закон там. В прокуратурата има международен отдел, който има богата практика по екстрадициите. Тук сме в особения случай, в хипотеза на взаимност сме, т.е. на реципрочност. Разчитаме на максимално добросъвестно интерпретиране на българското искане за екстрадиция. Като оттук нататък бихме отговорили по същия положителен начин на евентуално искане на ОАЕ за екстрадиране на посочено от тях лице“, коментира Кирилов.

На въпрос каква ще бъде комуникацията при допълнителни въпроси , министърът обясни: „Комуникацията е следната – прокуратура – министър на правосъдието, външно министерство, дипломатическа служба, правосъдно министерство на ОАЕ в организационната му форма, в която то е учредено там и респективно изразяване на насрещна воля“.
Попитан колко време може да отнеме да се изготви искането за екстрадиция, Кирилов уточни, че от страна на Министерство на правосъдието това няма да е повече от 3 максимум 5 дни. „Ако ме питате за колко време ще очакваме отговор от ОАЕ, тук няма законова норма на международното право, която да урежда някакъв срок. Пак казвам отношенията са на база взаимност. Очакваме това да е разумен срок“, допълни още министърът.

Данаил Кирилов уточни, че на него му е служебно известно, че преди около година или година и половина Министерство на външните работи е открило дипломатическо представителство в Абу Даби. „Там имаме дипломати ,които са на служба и които са на разположение да осъществяват взаимодействието между органите на двете държави“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата