Медия без
политическа реклама

ИТН не успяха да прокарат по-леки условия за референдумите

Преди тях "Възраждане" също искаха да направят подобни промени

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.
Илияна Димитрова
Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

Без успех завършиха опитите на "Има такъв народ" да прокарат промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, касаещи облекчаването на процедурата за провеждане на референдуми.

При всяко първо заседание на парламента за месеца БСП, "Възраждане" и ИТН имат право да вкарат в дневния ред каквито законопроекти пожелаят. Още преди Народното събрание да излезе в лятна ваканция сценаристите на Слави Трифонов входираха предложенията си за промени в провеждането на референдуми, сред които главна е идеята задължителните подписи да се намалят наполовина. В другите предложения фигурира да се премахне изискването за минимален брой участници в гласуването; въпросът на референдума да не е подвеждащ или насочващ; да се вземат мерки за по-добро информиране на гражданите; референдуми да се прозвеждат само съвместно с избори, за да се гарантира висока активност.

Съвсем очаквано в днешния дебат участие взеха главно депутати от ИТН и "Възраждане". През пролетта хората на Слави Трифонов не събраха достатъчно подписи за референдум за президентска република. "Възраждане" пък очакват Конституционния съд да се проезнесе по казуса с реферндума им срещу еврото, след като Народното събрание го отхвърли.  През септември пък националистите се провалиха в опита си да прокарат през НС промени, които щяха да позволят евентуално да се проведе национално допитване за членството на България в ЕС и НАТО. БСП също имат печален опит, след като стана ясно, че референдум "срещу изучаване на джендър идеологията в училищата" може и да няма. 

Според Станислав Балабанов от ИТН разгледаните днес предложения касаят "свободния демократичен избор, референдумите и възможността гласът на българските граждани да бъде чут". А зам.- шефът на ИТН Тошко Йорданов окачестви настоящия закон като "тежък, тромав и вреден за гражданите". И подкани ГЕРБ-СДС да подкрепят промените, тъй като "при всичко, което сте правили през годините, когато е опирало до базови демократични ценности, сте спазвали закона". Йорданов продължи с атака към ПП-ДБ. "Демократична България" се нарича така, но едни от най-големите ограничения за демокрацията идват от тях и от ПП".

Иван Ченчев от БСП пък изрази мнение, че е добре законите да се приемат "по-бавно и да се обмислят по-внимателно". "Идеи, които изглеждат много демократични в същността си взривяват парламентарната система", каза Ченчев.

Даниела Божинова от ПП-ДБ, която е международен експерт по системите за пряко участие в  Европа и САЩ, насочи вниманието към по-различна гледна точка. Тя заяви, че според научни изследвания на пряката демокрация, страните, които по-често използват прякото участие на гражданите, имат "с няколко пункта по-ниски публични разходи, по-ниски индекси за корупция и по-високи индекси за щастие".

В крайна сметка предложенията на ИТН не бяха приети. Те бяха подкрепени от "Възраждане" и БСП, а останалите парламентарни групи предпочетоха да натиснат бутона "въздържал се".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

референдум

Още по темата