Quantcast
Христо Ангеличин е окончателно оправдан и за телефонните централи | СЕГА
facebook
twitter

България

Христо Ангеличин е окончателно оправдан и за телефонните централи

259
 БГНЕС
Христо Ангеличин

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е окончателно оправдан и по делото за купуването на телефонни централи в 12 посолства, заради което беше обвинен в безстопанственост.

Върховните съдии Татяна Кънчева, Теодора Стамболова и Петя Шишкова оставят в сила оправдателната присъда на Ангеличин, а в решението си подчертават, че това, в което Ангеличин е обвинен, не е престъпление, разказва lex.bg.

Ангеличин беше подсъдим, защото наредил на 12 посолства да купят автоматичните централи от фирма "Балкантел", без да е проведена обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България. Първоначално прокуратурата го беше обвинила в престъпление по служба, като твърдеше, че той се е обадил на представителите на България в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул и им наредил да платят незабавно 429 422 евро на посочената от него фирма. Обвинението твърдеше още, че "Балкантел" не разполагала с тези централи и не е можела да ги достави, тъй като нямала сертификат. На всеки посланик обаче били изпратени оферти от фирмата, банковата сметка и проформа фактура с посочена сума. Целта на Ангеличин била да облагодетелства фирмата, но щети не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата започнала незабавна проверка от ДАНС и МВнР, в резултат на което част от ръководителите в посолствата не превели парите, а други си върнали платеното. След това обаче прокуратурата измени обвинението в безстопанственост, от която са били причинени и вреди за 420 000 лв. от платените от някои посолства пари.

ВКС обаче не е съгласен с тезата на прокуратурата, че щетите са осуетени само заради намесата ѝ. В решението си съдът припомня, че парите са платени през ноември 2016 г. "Балкантел" обаче не е могла да изпълни договореностите заради липса на регистрация по ДДС в чужбина и на 5 декември е върнала парите на посолствата.

"Досъдебното производство за извършено престъпление от длъжностни лица в МВнР е образувано на 16.12.2016 г., а подсъдимият Ангеличин е привлечен към наказателна отговорност на 16.01.2017 г. В момента на образуване на досъдебното производство, съответно при повдигане на обвинението, платените средства вече са били върнати, поради което щета за МВнР няма, а това обстоятелство прави деянието на подсъдимия несъставомерно, защото липсва обективният състав на престъплението безстопанственост", се казва в решението на ВКС.

Върховните съдии пишат, че в конкретния случай Ангеличин няма и как да извърши точно това престъпление, защото със заповед на тогавашния министър Даниел Митов са му възложени само общи задължения за наблюдение и контрол на дирекциите "Бюджет и финанси", "Сигурност" и "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" в министерството. ВКС пише, че за да може да бъде съден Ангеличин за безстопанственост, тези заповеди трябва да са му възложени конкретни действия, които е следвало да извърши.

Съдът напомня още, че в случая Ангеличин не само трябва да не е изпълнил свои конкретни контролни функции, но и шефовете на въпросните дирекции да са извършили престъпление. Те обаче са само свидетели по делото и прокуратурата не твърди да са виновни.

Така и второто дело срещу Ангеличин приключва с оправдателна присъда, след като преди две години на първа инстанция Специализираният наказателен съд го беше осъдил условно на 2 години затвор.

През април Ангеличин беше оправдан окончателно и по делото за самолетните билети за министерството, по което беше подсъдим с Даниел Митов. Обвиненията към тях бяха за това, че преди 4 години МВнР не обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма "Юнайтед Травъл Ейджънси", с която редовен договор имало само МЗХ. Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.

Обвиненията бяха заради това, че външното министерство е изплатило на фирмата на фирмата близо 500 000 лева без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това туроператорът върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че има престъпление, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

И по това дело ВКС беше категоричен, че деянията са несъставомерни.

 

Все още няма коментари

Още

2 г. условна присъда за шофьора, опитал да подкупи полицаи с кюлче

23.10.2020

291 4
Марешки е осъден на 4 г. затвор за изнудване

15.09.2020

Обновена

17423 59
Ратко Младич в Хага: Западът съсипа моята държава СФРЮ

27.08.2020

3364 44

Влез или се регистрирай за да коментираш