facebook
twitter

България

Грипната епидемия обхваща още области

143 училища и градини са затворени заради заразата и лошото време
337
На лечебните заведения се препоръчва да спрат свижданията и да разкрият грипни кабинети.

143 училища и детски градини останаха затворени заради обявената грипна ваканция в четири области на страната, съобщи Министерството на образованието и науката. Засегнати са Шуменска, Силистренска, Старозагорска и Бургаска област. Пред обявяване на епидемия са и областите Ямбол, Перник и Пазарджик. Заболеваемостта в тези райони е 230-270 болни на 10 хил. души. Има и места с 350-450 заболели. Препоръките към лечебните заведения са да спрат свижданията и да разкрият грипни кабинети. Спират се женските и детските консултации, както и плановите профилактични имунизации и прегледи.

Заради многото случаи на грип в над сто училища в Бургаска област вчера не се проведоха занятия. В три училища в област Пловдив нямаше часове заради лошо време – професионалната гимназия по икономика "Тодор Г. Влайков" и в основно училище "Христо Г. Данов" в село Клисура. В гимназията "Ген. Вл. Заимов" в Сопот занятията бяха отменени поради силен вятър и ниски температури в сградата.

Лоши метеорологични условия са причина занатия да няма и в две училища в Кюстендилска област– основното училище „Хр. Ботев" и детската градина „Райна Княгиня" в община Невестино. Не се учи и в детската градина в село Черно поле във Видинска област. От 16 до 18 януари включително училищата в областите Стара Загора и Шумен и в община Силистра ще бъдат затворени заради грипна ваканция.

"Най-голямата грешка е подценяването на грипа. Хората ходят на работа и заразяват колегите си. Много често в детската градина колегите влизат в разправии с родителите. Не е добре да вкараш болно дете в градина или ясла. Предаването на грипа е толкова бързо, че няма нещо, което да спре епидемия", заяви държавният главен инспектор Ангел Кунчев пред bTV. Той допълни, че антибиотиците са безпомощни при вирусна инфекция и че добре кален млад организъм може да се справи с грипа до седмица. "Ако тези симптоми се задържат повече, имаме нужда от лекар. Смъртни случаи от грип не са невъзможни", добави той.

 

ИНЦИДЕНТ

Бурният вятър в Сопот счупи стъкла на гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в града, предаде БГНЕС. Учениците са евакуирани, съобщи зам.-кметът на Сопот Николай Новаков.  В района духа силен вятър до 90 км/ч. Паднали са и пилони, които държат знамена в града. Вятърът е преместил и част от контейнерите за смет. „Изведохме децата от училище, тъй като имах притеснение, че може да се пръснат прозорците на кабинетите. Специалистът от общината по гражданска защита ни даде становището си и участва в самата евакуация, която направихме по негови указания. Изведохме децата в тази част на двора, която е защитена от падащи предмети. След това ги преведохме до автобусите, които ги чакаха", съобщи директорът на гимназията инж. Катя Адърска-Даскова.  

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Габрово и Монтана отменят мерките срещу грипната епидемия

06.02.2019

60
Отменят грипната епидемия в 10 области в страната

05.02.2019

562 6
От днес Видин и Кърджали също са в грипна епидемия

24.01.2019

247 1

Коментари

ablepsia

 занатия да няма 

Влез или се регистрирай за да коментираш