facebook
twitter

България

Гешев си пожела да го заплашат с блестяща политическа кариера

Избраният за главен прокурор се похвали, че може да изкара 100-200 приятели срещу протестите
808
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Новоизбраният за главен прокурор Иван Гешев настоя, че не го харесват единствено олигарсите.

Избраният за главен прокурор Иван Гешев няма никакво намерение да се извинява на съдия Атанаска Дишева, която по време на заседанието на Висшия съдебен съвет на 14 ноември се оплака, че безалтернативният кандидат я е заплашил с думите: „Поздравявам Ви, пред Вас стои прекрасна политическа кариера, от Вас ще излезе прекрасен общински съветник“. „Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. Иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера“, коментира Гешев пред журналисти в понеделник, цитиран от lex.bg.

Според съдия Дишева обаче в думите на кандидата към нея нямало и следа от шеговитост. "Усещането ми от думите на г-н Гешев към мен бе за заплаха. Начинът, по който беше направено изказването му, препратката бе недвусмислена, маниерът и начинът, по който ми се изсмя накрая, ме накараха да се почувствам така", разказа тя пред bTV. Освен това Дишева призова президента Румен Радев да сезира Конституционния съд с въпроса дали процедурата по избор на главен прокурор е спазена.

Ден след като съдебните кадровици повторно избраха единствения кандидат му за главен прокурор, тъй като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване, над 150 съдии излязоха с отворено писмо, в което призовават "за незабавно и публично извинение от Данаил Кирилов и Иван Гешев за недопустимото им поведение по време на заседанията на Висшия съдебен съвет“. „Арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във ВСС, нито в съдебната система и държавното управление въобще", категорични са съдиите. Според тях очевидната заплаха от страна на Гешев към члена на ВСС Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт.

Иван Гешев е на мнение, че зад тази позиция стои Съюзът на съдиите и изрази учудване защо организацията се притеснява да излезе с името си. „Представете си, че съсловна организация на прокурори коментира избор в съда!“, отбеляза Гешев. Той обясни гражданското недоволство от избора с аргумента, че "няма начин и не е нормално всички да харесват главния прокурор". „60-80 човека бяха на избора (бел. ред. - на протеста пред ВСС). Аз, ако събера приятели и семейството си, ще събера 100-200 човека", заяви Гешев. По негови думи с работата си държавното обвинение е засегнало политически и икономически интереси, което е причината за протестите. "Просто един кръг хора, вие ги наричате олигарси, и съответният медиен кръг, който е около тях, просто са против този избор, против тази процедура и против прокуратурата", категоричен е той.

Междувременно от пресцентъра на държавното обвинение разпространиха позиция на Камарата на следователите в България, в която се изразява мнение, че "изместването на фокуса от професионалните качества на Иван Гешев към политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск върху избора на главен прокурор, са в нарушение на буквата и духа на закона". От Асоциацията на прокурорите също защитиха Гешев, като се обявиха „срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат".

Все още не е ясно кога и дали президентът Румен Радев ще подпише указа за назначаването на Гешев за шеф на държавното обвинение. В конституцията не е упоменат изричен срок това да бъде сторено. Радев може да се възползва и от правомощието си да сезира Конституционния съд дали процедурата по избор на главен прокурор е спазена. На въпрос на "Сега" дали държавният глава ще го направи, от пресцентъра на президентството отговориха единствено: "Правомощията и отговорността на всяка институция за избора на главния прокурор са ясно разписани в конституцията". Тази позиция може да бъде тълкувана, че Радев вероятно ще подпише указа за назначаване, тъй като преди е заявявал, че "няма да носи отговорност".

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът определи 1,5 млн. лева гаранция на жената на Божков

20.02.2020

Обновена

3843 27
Гешев увери, че ще провери приватизацията на Булгартабак

20.02.2020

Обновена

2584 22
Прокуратурата възложи проверка на цялата ВиК мрежа

19.02.2020

653 6

Коментари

Хулиган

Хубавото на милиционерското училище е, че от малки ги приучават на много изискано чувство за хумор...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Гешев, ще те правим на принцеса!

майор

Това същество - гешов - е с напълно изухана гарнитура на главата. Буквално

 

Su38

"От Асоциацията на прокурорите също защитиха Гешев, като се обявиха „срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат""

--------------------------

ТЕЗИ ли са стожерите на правото и морала?

Прокурори, които признават, че определени лица, подписвайки се вместо други в документ, който трябва да отрази законосъобразността при провеждане на събрание на ЮЛНЦ., документ, публикуван в Търговския регистър, са изготвили неистински частен удостоверителен документ? И същите прокурори да твърдят, че нямало престъпление, щото, видите ли, документът не бил използван! А как този "неизползван" документ се е озовал "неизполван" в Търговския регистър? Какво, за идиоти ли ни смятат?

Или че, документ, чиято дата на съставяне дори и според тях е неверна, си е напълно истински документ, щото бил съставен от лица, които са имали компетентността да го съставят? Да, бе. Знаеш ли на коя дата е бил изготвен, за да твърдиш, че лицата към истинската дата са били оправомощени за това???
Освен всичко други, тези твърдения са просто в разрез с нормалната здрава логика.

Или прокурори, които поне няколко пъти "пропускат" преклузивни срокове, като по този начин се осуетява завинаги възможността за преценка на законосъобразността на едно и също юридическо лице? Какво, не знаят процесуалните действия, които са задължени да извършат? Да, бе. А какво правят тогава в прокуратурата?

И тези си искат точно този прокурор. Ми сигурно има защо. Щото при друг, истински главен прокурор тези идиотски номера нямаше да минават.

А който иска - мога да му представя оригинал на прокурорските твърдения. Не си измилслям.

Вова

Милиционерският хумор на този комплексар вещае доста проблеми за България.

 

peniko

Снимката е велика .... разумно затворих вратата към банята за да не изпада фаянса! 

K375

?

Интервал

В тази мутренска реалност, прокурор Иван не е заплашен, а е осъден на блестяща политическа кариера. По-натам от подзаглавието не ми се чете.

аиг3

О, Гешев отдавна е определен за политическа кариера. Ще си изкара мандата и след това като нищо ще ни го поставят като министър на правосъдието. 

Domi

Гьонсурат, почти толкова самодоволен колкото Тиквата сходни черти, изказ, поведение ..мини ми на Тиквата негово по малко аЗ..  

Влез или се регистрирай за да коментираш