Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев нареди МВР да атакува наркопазара с акция "Бяло"

Задържани са 56 души в цялата страна

07 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Операция срещу разпространението и производството на наркотици се провежда в цялата страна, съобщи БНТ. Акцията е с кодовото име "Бяло" и е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

Планирано да се включат максимален брой служители на вътрешното министерство и екипи на жандармерията. Приоритет е противодействието на наркоразпространението около училищата, уточни Гешев на брифинг пред журналисти.

Претърсват се домове на известни имена от криминалния контингент, срещу които се водят дела, или има данни, че се занимават с наркоразпространение. В рамките на операцията в с. Томпсън до Своге са задържани двама души. Открита е оранжерия с голямо количество марихуана. И двамата задържани вече са били осъждани за разпространение на дрога, като един от арестуваните е свързан с т.нар. "Люлинска група".

"Акцията е в цялата страна, по мои указания, със заповед на главния секретар, от 00:00 часа започна акцията. Акцията е мащабна, с много наши сили. Отдавна не сме имали толкова мащабна акция. Удовлетворително за мен е, че протича в много добро взаимодействие с прокуратурата”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

До момента 56 души са задържани в рамките на спецакцията. В операцията участват над 3000 служители на полицията, жандармерията и Гранична полиция. Над 150 обекта се проверяват.

"Правим много ясен и категоричен знак към лицата, занимаващи се с тази дейност, че държавата няма да търпи това", каза още Демерджиев.

Още по темата