Медия без
политическа реклама

ГЕРБ отказва да избере нов състав на ЦИК

Отпада забраната за огласяване на социологически проучвания в деня на изборите

14 Февр. 2019
На заседанието на правната комисия в НС инж. Александър Чобанов демонстрира 3 машини за гласуване.
Илияна Кирилова
На заседанието на правната комисия в НС инж. Александър Чобанов демонстрира 3 машини за гласуване.

ГЕРБ се запъна и ще прави избори с досегашната Централна избирателна комисия (ЦИК). Това стана ясно от думите на шефа на парламентарната група Цветан Цветанов. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред БНТ, че избори през май с нова ЦИК ще е "авантюра".

Никой не пожела да обясни какво пречи да се спази законът и старата комисия да бъде преизбрана. 

"ГЕРБ категорично няма да подкрепи промяна на състава на ЦИК преди евроизборите", обяви Цветанов и по този начин отговори на БСП, която миналата седмица внесе предложение за промяна в състава на ЦИК, чийто мандат изтича на 21 март, но процедурата по номинации на членове трябва да започне следващата седмица. "Така че в тази посока искаме да работим по правилата, които БСП ни е заложила, защото ние не се притесняваме от едно политическо състезание", коментира Цветанов, визирайки това, че настоящата комисия бе съставена при друга политическа конфигурация през 2014 г. Според него именно запазването на сегашната ЦИК е предпоставка за манипулации и фалшификации на вота. Той все пак увери, че за местните избори наесен ще има нова ЦИК.

В сряда на продължило часове заседание на правната комисия депутатите не стигнаха до текстовете за ЦИК. Прието беше предложението на ГЕРБ да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня на вота, както и в деня на размисъл. Срещу предложението се обявиха депутатите от "Обединени патриоти" и ДПС, а БСП се въздържаха.  

Решения в ЦИК, районните, секционните и общинските избирателни комисии ще се вземат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство. Предложението бе прокарано в последния момент от депутата от ГЕРБ Анна Александрова, а от опозицията заподозряха, че по този начин управляващите търсят служебна победа, тъй като имат повече представители във всички тези комисии. На заседанието на комисията председателят на ВАС Георги Чолаков заяви, че по време на избори във ВАС има между 200 и 250 дела, свързани с нарушения по вота.  

Не бе прието нито едно от предложенията на опозицията - въвеждане на постоянен публичен регистър на избирателите, увеличаване на секциите за гласуване в държави извън ЕС, премахване на т. нар. уседналост. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Правна комисия, ЦИК

Още по темата