facebook
twitter

България

Фандъкова не прие ремонта на градинката при СУ

Всяка една от плочките трябва да бъде проверена наново и подменена, заяви главният архитект на София
503
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На 14 март изпълнителят на обекта е изпратил в Столичната община искане за съставяне на комисия за приемането на ремонта на градинката.

Кметът Йорданка Фандъкова най-после приложи на дело обещанията си да е безпощадна към качеството на ремонтите в София и вчера обяви, че няма да приеме работата по градинката при СУ "Св. Климент Охридски", тъй като изпълнителят не е отстранил направените забележки. „Не съм доволна от заключителния етап на ремонта", каза Фандъкова, цитирана от „Фокус".

„Имаме поредица от забележки. Има разминаване в зануляването на фугите. Направихме бележка по отношение на монтирането на обрушени елементи, които трябваше да се подменят. Очевидно те не са подменени и са замазани с материал, който е чист теракол. Би трябвало да се използва материал, който е за външна употреба. Убеден съм, че всяка една от тези плочки трябва да бъде проверена наново и да бъде подменена. Контактната зона със съществуващите бордюри в момента отново е наплескана с циментова замазка, не знам какъв е материалът. Това, че не са изрязани елементите по периферията, е изключително недобро изпълнение", конкретизира главният архитект Здравко Здравков. Според него не става дума за проектантска грешка, а изцяло за грешка на изпълнителя.

Здравков допълни, че е необходима „контролна геодезия, тъй като има кривини в изпълнението, както и да се извърши проверка дали ще се създават локви" - новост в чувствителността на общината към градската среда в столицата. Локвите са неизбежна част от почти всички настилки в града - въпреки налетите милиони площадът пред НДК и досега потъва във вода при дъжд, така е и по бул. "Витоша", и т.н.

Фандъкова съобщи, че на 14 март е получила писмо от изпълнителя с искане за съставяне на комисия, която да приеме първия етап от проектите в четвърта зона - градинките „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“ и улица „Московска“. Изпълнител на тези обекти е „ПСТ груп". Строителната площадка е открита на 2 юни м.г. за срок от 365 дни. "На този етап имаме един одобрен акт 10, който е от 19 декември 2018 до 5 февруари 2019 г. Имаме претенции за още 17 дни за акт 10, които на този етап не са одобрени. Договорът е на стойност 17.8 млн. лв. Неустойките при неспазване на срока са 178 хил. лв. на ден - 1% от стойността на договора без ДДС. Максималният размер на неустойката е 3.5 млн. лв., което е до 20% от стойността на договора", изчисли заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Фандъкова каза още, че в края на февруари надзорната фирма е описала „много детайлно" всички бележки и е поставила искане за отстраняването им. Според кмета искането за създаване на приемателна комисия при неотстранени забележки означавало, че фирмата ще търси начин да се оправдае за бъдещите санкции, които общината ще й наложи. „Такова нещо няма да допусна", обеща тя.

Столичната община ще задейства опцията за временно спиране на договора заради некачествен ремонт. „Ще задействаме един от членовете, който казва, че при констатиране на некачествено изпълнение възложителят може да спре изпълнението до отстраняването на забележките, като това не влияе върху срока за изпълнение на проекта. Тоест след това те не могат да се оправдаят с тези дни“, заяви Фандъкова. „Ако те продължават и така срокът изтече, ще бъдат наложени санкции”, зарече се още кметът.

 

И по "Графа"

Корекции трябва се извършат и по „Граф Игнатиев", призна архитект Здравко Здравков. „В момента на площад „Гарибалди“ значителна част от бележките са оправени. Може би следващите една-две седмици ще видите значително подобряване на строителство. Всичко е свързано с една мобилизация на самите компании, които да доведат до достатъчен брой работници, които да се справят“, каза той.  

Ключови думи:

ремонти, София
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нови промени в движението в София от днес

18.08.2019

1502 5
Архитект е вероятният кандидат-кмет на София на "Демократична България"

14.08.2019

3116 79
Свързани фирми ще печелят милиони от пътната маркировка в София

10.08.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

1918 4

Коментари

Yordan Georgiev
снимка на Yordan Georgiev

Добре ,че са Герб ако питате мен толкова много правят .. а няма кой да ги оцени

mi6osp.

Стига бе, прави го на въпрос за някакви си 17 800 000 лева при ремонт на градинка от цели 1.5 декара.

Направо ще я изключат от ГерБ , че пречи да се краднат 70-80%.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×