Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДПС обяви отбелязването на арменския геноцид за популизъм

Употребата на такива теми за политически цели вреди на националния интерес, двусмислено предупреди Мустафа Карадайъ

26 Апр. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Мустафа Карадайъ

На 24 април се отбеляза Международният ден в памет на жертвите на арменския геноцид в Османската империя. Днес, когато е първото заседание на парламента за седмицата, политическите сили излязоха с декларации по повода.

За отбелязване е изявлението на водача на ДПС Мустафа Карадайъ. Неговата партия, която е тясно свързана с Турция, винаги е следвала официалната позиция на Анкара, която отрича извършването на геноцид.

Карадайъ изобщо не спомена нито веднъж арменския народ, нито засегна по какъвто и да било начин историята на трагедията. Вместо това започна да изрежда обвинения, че говоренето за подобни случаи се използва за политически цели.

Според него политиците трябва "ясно да се разграничаваме от избирателен подход към историческите събития, както и от теми, които могат да прокарват нови разделителни линии и да противопоставят групи, народи и държави". "Днес у нас странства популизмът и нормално се приема всяка форма на омраза, разделение и противопоставяне", обяви Карадайъ. По думите му, не трябва да се допуска политическа употреба на един исторически момент и такива теми трябва да се оставят на историците.

Последва извънредно странно изявление: "Когато искаме да почитаме определени исторически факти, трябва да гледаме настоящето и бъдещето на страната ни, и да си даваме сметка в географски и геополитически аспект." Карадайъ изобщо не обясни в какъв "геополитически аспект" трябва да се разглежда масовото изтребление на човешки същества.

После добави и нещо, което прозвуча като предупреждение: "Употребата на такива теми за политически цели осквернява паметта на жертвите и вреди на националния интерес." Не уточни каква би била щетата за националния интерес и остави слушащите да се досещат дали няма нещо общо с позицията на Анкара по въпроса.

Декларации направиха и всички останали формации. Интересно беше изявлението на Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Той обвърза трагедията на арменците с войната в Украйна, и констатира, че е лицемерно да се говори за една трагедия в миналото, ако парламентът не може да осъди случващото се в настоящето.

Още по темата