Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутати се обиждаха на "дебил" и "анархо-комунисти"

Повод за поредните грозни сцени стана отказ на народни представители да сложат предпазни маски

11 Февр. 2021
Снимка: БГНЕС
Депутатът Павел Шопов упорито отказва да сложи маска по време на пленарните заседания.

В края на мандата на настоящия парламент, който е на дъното по доверие сред обществото, управляващи и опозиция решиха да затвърдят това дъно. Представители на управляващите и опозицията си размениха в пленарна зала грозни обиди като "дебил" и подвиквания на "ей". Стигна се и до "комунистическа анархия", която депутати от БСП се опитвали да наложат, тъй като не спазвали наложените мерки да се носи предпазна маска на закрито. Именно маските станаха "ябълката на раздора". 

Конфликтът започна, след като от БСП поискаха да не се удължава работата на парламента. Георги Гьоков от левицата се мотивира, че така не могат да работят парламентарните комисии. На слизане от трибуната към Гьоков бе отправена репликата - "дебил" от дясната страна на залата. Впоследствие стана ясно, че репликата е била на Спас Гърневски (ГЕРБ)."Сложи си маска, дебил", обърнал се той към Гьоков, разказаха депутати пред "Сега".

Гърневски определи неспазването на носенето на маски на закрито като "комунистическа анархия",.

Депутатите от левицата не му останаха длъжни. "Спас Гърневски е олицетворение на упадъка и падението на парламента. Искаме отстраняването му поне от три пленарни заседания. Поведението на г-н Гърневски не е за първи път такова в тази зала. Поведението на г-н Гърневски е рецидив в пленарния живот в 44-ото Народно събрание. Неведнъж сме правили компромис и на председателски съвет за поведението на г-н Гърневски и това, че му прощавате два-три пъти днес, вече стигна своя връх, когато от място ясно и публично всички го чуха, включително и камери и медии, да обиди народен представител нееднократно", заяви от трибуната зам.шефът на червените депутати Георги Свиленски.

Председателстващият пленарното заседание Емил Христов наказа Спас Гърневски, както и Павел Шопов, другият депутат, който отказва постоянно да сложи предпазна маска, с порицание.

Това предизвика депутата от левицата Иван Ченчев, който заяви, че социалистите няма да участват в заседанието, ако Гърневски остане в залата и настояха той да бъде изгонен. Христов отвърна, че не приема ултиматуми. В крайна сметка парламентарната група на БСП напусна пленарната зала.

Самият Павел Шопов все пак бе наказан и беше изгонен за едно пленарно заседание.

Още по темата