facebook
twitter

България

Делото за двете жертви на "Алабин" скандално рухна в съда

12 години след като срутила се сграда в центъра на София затрупа и уби две момичета, подсъдимите са оправдани на първа инстанция
1319
Архив СЕГА
Експертите твърдят, че сградата е паднала заради ремонтните дейности в нея. Работникът, който свидетелства кой ги е накарал да рушат, обаче се отметна от показанията си.

12 години след като в центъра на София, на ул. "Алабин", рухна сграда  и уби две момичета, които минаваха с колата си от там, процесът за трагедията се срина в съда. Делото приключи на първа инстанция едва късно в сряда. Величка Маринкова от Софийския градски съд оправда четиримата подсъдими. Така излезе, че 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова просто са имали лош късмет да бъдат затрупани под отломките.

Сградата падна на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. На съд за смъртта на двете момичета бяха пратени собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Срещу последния процесът се гледа задочно, защото е в чужбина.

Обвинителният акт беше внесен едва през май 2016 г. Делото стана емблема на бавното правораздаване и отказ от правосъдие. На прокуратурата й отне 6 години, за да повдигне обвинения на Кирчев и Петров. Смениха се петима прокурори, като Първолета Никова през 2010 г. прекрати делото с мотива, че няма престъпление. През 2015 г. пък прокуратурата прекрати процеса срещу Кирчев. Тогава градският съд отмени прекратяването и определи, че разследването трябва бързо да бъде приключено и внесено за разглеждане. Съдът тогава беше категоричен, че има доказателства за връзка между строително-ремонтните работи и срутването на сградата.

Експертизите гласяха, че сградата се е съборила заради отстраняване на мазилки, демонтаж на дървено дюшеме и дограми, каси на врати и премахване на вътрешни преградни стени. По делото бяха събрани данни, че Кирчев лично е разпореждал на работниците какво да правят, а работникът Николай Александров бе заявил в разпит пред съда, от който после се отказа, че са получили нареждане от Кирчев да изкъртят носещите колони. Миналата година той отново се отрече от показанията си и каза, че са го накарали да лъже, но не помнел кой.

Прокуратурата пледира за осъдителни присъди. След като четиримата подсъдими бяха оправдани, прокурорът Момчил Момчев призна, че Александров е бил може би единственият разпитван очевидец на трагедията и той се е отметнал от уличаващите подсъдимите показания, съобщи lex.bg. Все пак обвинителят се закани да протестира пред Софийския апелативен съд. "Може пък да е сбъркал градският съд", каза той.

Ключови думи:

Алабин, сграда, дело
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САМОСТОЯТЕЛНА СНИМКА

13.02.2019

77
Културното министерство изгуби отново делото за неустойка за Ларгото
Културното министерство загуби пак неустойката за Ларгото

07.02.2019

6143 52

Коментари

КатеринаK

Отказ от правосъдие! Срам! Позор! Затова хората напускат тази страна - не заради друго! Чувството, че липсва възмездие просто прецаква цялата работа!

galfonizator

Ту нема Бога, нема правде

и зато одлазим одавде

И нас че, ко наше очеве

због виших цильева

набити на кочеве

https://www.youtube.com/watch?v=G8NAvfD5Rfs

sega_censored

Някой смислено да обясни, с думи разбираеми, защо влязохме в ЕС на 01.01.2007 г. след като всичко си остана по старому, само управляващите увеличиха десетократно краденето, а съдът се докорумпира окончателно.

Има ли желаещи да коментират ?

maristo000
снимка на maristo000

12 години! Срам не, ми голям срам!

генек

Убиха момичетата втори път... Името на убийцата е под оправданието...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Banshee
снимка на Banshee

12 години... ?

РимскотоVIIилиВиАйАй

Обикновен капитализъм, сър!

Butch
снимка на Butch

Това не е държава. Бардак!

Devil

Този случай и смъртният случая на фонтанчето на площад Славейков са показателни за пълната липса на правосъдие и държава. Кристално ясни случаи. В нормални държави до 2 години всичко щеше да е приключило окончателно - виновни в затвора и милиони обезщетения от общината.

Truncho
снимка на Truncho

Явно няма правосъдие в татковината. Ако приемем че съда не може да си изпълнява задълженията тогава да се въведе  задължително осъждане" - Mandatory sentencing. Явно има основание за това. Ясно е че има собственик, има и строител има и отговорност. Не е сложно, просто трябва да се въведе дори и в териториите.❗️

циникЪтхедонист

"Ригор мортис" на българската правосъдна система

Влез или се регистрирай за да коментираш