facebook
twitter

България

Делото за двете жертви на "Алабин" скандално рухна в съда

12 години след като срутила се сграда в центъра на София затрупа и уби две момичета, подсъдимите са оправдани на първа инстанция
1327
Архив СЕГА
Експертите твърдят, че сградата е паднала заради ремонтните дейности в нея. Работникът, който свидетелства кой ги е накарал да рушат, обаче се отметна от показанията си.

12 години след като в центъра на София, на ул. "Алабин", рухна сграда  и уби две момичета, които минаваха с колата си от там, процесът за трагедията се срина в съда. Делото приключи на първа инстанция едва късно в сряда. Величка Маринкова от Софийския градски съд оправда четиримата подсъдими. Така излезе, че 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова просто са имали лош късмет да бъдат затрупани под отломките.

Сградата падна на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. На съд за смъртта на двете момичета бяха пратени собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Срещу последния процесът се гледа задочно, защото е в чужбина.

Обвинителният акт беше внесен едва през май 2016 г. Делото стана емблема на бавното правораздаване и отказ от правосъдие. На прокуратурата й отне 6 години, за да повдигне обвинения на Кирчев и Петров. Смениха се петима прокурори, като Първолета Никова през 2010 г. прекрати делото с мотива, че няма престъпление. През 2015 г. пък прокуратурата прекрати процеса срещу Кирчев. Тогава градският съд отмени прекратяването и определи, че разследването трябва бързо да бъде приключено и внесено за разглеждане. Съдът тогава беше категоричен, че има доказателства за връзка между строително-ремонтните работи и срутването на сградата.

Експертизите гласяха, че сградата се е съборила заради отстраняване на мазилки, демонтаж на дървено дюшеме и дограми, каси на врати и премахване на вътрешни преградни стени. По делото бяха събрани данни, че Кирчев лично е разпореждал на работниците какво да правят, а работникът Николай Александров бе заявил в разпит пред съда, от който после се отказа, че са получили нареждане от Кирчев да изкъртят носещите колони. Миналата година той отново се отрече от показанията си и каза, че са го накарали да лъже, но не помнел кой.

Прокуратурата пледира за осъдителни присъди. След като четиримата подсъдими бяха оправдани, прокурорът Момчил Момчев призна, че Александров е бил може би единственият разпитван очевидец на трагедията и той се е отметнал от уличаващите подсъдимите показания, съобщи lex.bg. Все пак обвинителят се закани да протестира пред Софийския апелативен съд. "Може пък да е сбъркал градският съд", каза той.

Ключови думи:

Алабин, сграда, дело
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трима вицепремиери са смутени от харчовете на Боршош
Съд отрезви прокуратурата и оневини бивш зам. външен министър
Христо Ангеличин е оправдан на втора инстанция за безстопанственост

22.04.2019

782 2

Коментари

КатеринаK

Отказ от правосъдие! Срам! Позор! Затова хората напускат тази страна - не заради друго! Чувството, че липсва възмездие просто прецаква цялата работа!

galfonizator

Ту нема Бога, нема правде

и зато одлазим одавде

И нас че, ко наше очеве

због виших цильева

набити на кочеве

https://www.youtube.com/watch?v=G8NAvfD5Rfs

sega_censored

Някой смислено да обясни, с думи разбираеми, защо влязохме в ЕС на 01.01.2007 г. след като всичко си остана по старому, само управляващите увеличиха десетократно краденето, а съдът се докорумпира окончателно.

Има ли желаещи да коментират ?

maristo000
снимка на maristo000

12 години! Срам не, ми голям срам!

генек

Убиха момичетата втори път... Името на убийцата е под оправданието...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Banshee
снимка на Banshee

12 години... ?

РимскотоVIIилиВиАйАй

Обикновен капитализъм, сър!

Butch
снимка на Butch

Това не е държава. Бардак!

Devil

Този случай и смъртният случая на фонтанчето на площад Славейков са показателни за пълната липса на правосъдие и държава. Кристално ясни случаи. В нормални държави до 2 години всичко щеше да е приключило окончателно - виновни в затвора и милиони обезщетения от общината.

Truncho
снимка на Truncho

Явно няма правосъдие в татковината. Ако приемем че съда не може да си изпълнява задълженията тогава да се въведе  задължително осъждане" - Mandatory sentencing. Явно има основание за това. Ясно е че има собственик, има и строител има и отговорност. Не е сложно, просто трябва да се въведе дори и в териториите.❗️

циникЪтхедонист

"Ригор мортис" на българската правосъдна система

Влез или се регистрирай за да коментираш

×