Медия без
политическа реклама

Огромна сграда се промуши през ограниченията в София

В Студентски град се планира мащабно строителство в съседство с парка при УНСС

Проект за огромна сграда успя да се промуши през всички ограничения за презастрояване на Столичната община, сигнализираха жители на района. Проектът предвижда изграждане на 16-етажна сграда на апетитно място в Студентски град, в близост до парка срещу Университета за национално и световно стопанство. Одобрението му е минало благодарение на законова вратичка, въпреки че надвишава изрично въведени ограничения през 2018 г. за строителство в ъглови имоти в столицата. Не е ясно колко други подобни сгради са успели и ще успеят да се промушат през същата врата.

Високото строителство е допуснато със заповед на главния архитект Здравко Здравков от 5 април 2022 г., става ясно от регистъра на общината с градоустройствени заповеди. Със заповедта се одобрява поискано изменение на плана за регулация и застрояване на три съседни имота, разположени ъглово на ул. "Акад. Стефан Младенов", непосредствено до парковата част срещу УНСС. Имотите попадат в Смесена функционална зона с позволена плътност на застрояване 60% (каква част от парцела може да бъде застроен) и коефициент на интензивност 3,5. Този коефициент на интензивност позволява разгънатата застроена площ на сградата да е 3,5 пъти по-голяма от квадратурата на парцелите.

В същото време от материалите към заповедта на Здравков става ясно, че в имотите са допуснати огромни параметри на застрояване. Коефициентът за интензивност, от който зависи РЗП, е увеличен от 3,5 на 12. Плътността на застрояване пък става 80%. При тези параметри е предвидено на мястото да бъдат изградени три свързани сгради, като най-високото тяло е 16-етажно. Залепените до него сгради са по-ниски. Към този голям комплекс са заложени и 5 етажа подземни гаражи. 

Завишаването на параметрите е станало възможно благодарение на законова вратичка, става ясно от заповедта на Здравков. Възможността за драстично надвишаване на строителните параметри в ъглови имоти в столицата бе ограничена през 2018 г. с текстове, които регламентират с колко точно се допускат отклонения в зависимост от големината на терените. За големи имоти над 3000 кв.м изобщо не се допуска надвишаване на позволените кинт и плътност, независимо от това, че са ъглови. При по-малки се допуска леко завишаване.

Оказва се обаче, че тези ограничителни текстове не „хващат“ новия проект, защото той е бил задвижен в далечната 2015 г. Тогава за пръв път е внесено искане за изменение на съответния план, като искането е допуснато със заповед на Здравко Здравков от юли 2016 г. Ограниченията от 2018 г. не важат за допуснатия проект заради изричен текст в закона, че вече започнали производства по изработване на проекти на подробни устройствени планове се завършват по старите правила.

 Самият проект за новото високо строителство е внесен в края на 2019 г., текли са съгласувания, а в края на 2021 г. е внесен и преработен проект. Така цялото искане се е проточило във времето в период от над 6 години. Проектът не се хваща и от изричното изискване в ЗУТ заповедите, с които се допускат изменения на устройствените планове да губят действието си, ако в срок от една година не е внесен проект. Това ограничение е въведено през 2021 г. и отново не важи за огромната сграда, която ще се строи в Студентски град.

„Не можем да преценим доколко през тази законова врата са се промушили други такива проекти и защо главният архитект не се е намесил чрез служебно изменение на плана, каквато възможност на теория съществува“, коментираха архитекти. Искането за допускане на високото строителство в имотите е на фирма „Блу Билд“.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?