Медия без
политическа реклама

София рестартира проекта за обновление на зоната пред Централна гара

Направлението на главния архитект на столицата е приело устройствения план за изграждане пешеходно пространство и многофункционална зала

НАГ показа как би трябвало да изглежда след обновлението пространството пред Централна гара.
НАГ показа как би трябвало да изглежда след обновлението пространството пред Централна гара.

Столична община рестартира проекта за обновление на пространството пред Централна гара. Направлението на главния архитект Здравко Здравков е приело проекта за Подробен устройствен план за изграждане на многофункционална зала в зоната на т.нар. предгаров площад, съобщава НАГ. Оттам припомнят, че през 2018 г. общината и фондация "Визар" проведоха архитектурен конкурс за превръщане на района, който в момента е язва на София, във вторичен градски център. Конкурсът бе спечелен от студио "А и А архитекти", в което основател и управител е Ангел Захариев, съпруг на бившия външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева. 

Спечелилият проект предвиждаше оформяне на обширно площадно пространство пред Централна гара с много озеленяване, а автомобилното движение по бул. "Мария Луиза" в този участък трябваше да премине в подземни тунели, за да се даде предимство на пешеходците. В по-късно представените обемно-устройствено проучване и концепция за изменение на подробния план обаче озеленяването силно бе свито за сметка на запазване на автомобилното движение на ниво терен и заради плътно застрояване на терена на сегашната автогара "Сердика". В новия вариант, представен от НАГ (на снимката), проектът за подробен план повече се доближава до спечелилата разработка на "А и А архитекти". "Paйoнът нa Цeнтpaлнaтa гapa-Coфия и територията от южната страна на бул. „Мария Луиза“ имaт гoлям пoтeнциaл зa paзвитиe пpи yмeлo гpaдcĸo плaниpaнe, ĸoетo дa пpoмeни ĸopeннo имиджa нa тepитopиятa и дa я пpeвъpне в пpeдпoчитaнo мяcтo зa paбoтa, живeeнe, oтдиx и развлечения", пишат от направлението на главния архитект.

През 2022 г. Здравков съобщи пред "Ситибилд", че проектът за устройствен план за зоната пред ж.п. гарата е обжалван още в начална фаза от един от собствениците. Той поискал да има собствена разработка, което е стопирало инвестиционната инициатива на общината. Делото е приключило в негова полза, в резултат на което намеренията на НАГ били да стартира процедурата отново, изключвайки проблемния имот от обхвата. "Процедурата по изработване и одобряване на ПУП завърши с издаването на заповед на главния архитект на Столична община, която влезе в сила на 3 май. С ПУП се създава урегулиран поземлен имот с площ от около 9 600 м2, който обединява общинската собственост в обхвата на плана и се отрежда за нова мултифункционална зала в зоната на Предгаровия площад. Благодарение на това обстоятелство изграждането на този важен за града обект ще бъде улеснено и ще способства за благоустрояването на района, в който се намира, както и ще предостави услуги и възможности за провеждане на значими за културния календар на града събития", коментират още от НАГ. 

През 2023 г. главният архитект на София за кратко обяви, а после спря конкурс за идеи за обновлението на бул. "Мария Луиза" в участъка от Лъвов мост до предгаровия площад. От участниците се очакваше да предложат решения за реконструкцията на трамвайното трасе и за намаляване на шума и вибрациите, а също и за озеленяването на релсите като „зелен трамвай“. Търсеха се и нови варианти за транспортно обслужване на сградите в района и за минимално транзитно движение чрез локални платна. Заданието предвиждаше още проектиране на трасе за двупосочна велоалея, а също създаване на озеленено пешеходно пространство, като същевременно се отчете статута на булеварда като паметник на градинското изкуство.

Както "Сега" писа, направи впечатление доста кратките срокове за подаване на заявки за участие в процедурата. Впоследствие Здравко Здравков я прекрати след получено писмо, в което се изказва несъгласие с условията. Въпреки че НАГ удължи срока, бе получено и второ писмо със същото искане, с което от НАГ се съобразиха. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата