facebook
twitter

България

Цветлин Йовчев: Развихря се война между институциите

Според бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС правителството на Борисов може да изкара мандата си, но въпросът бил има ли смисъл от това
1 043
 Снимка: Архив

 

"Това което се случва в момента, е една война, която се развихря между институциите, и не е добре за обществото". Това каза пред БНР Цветлин Йовчев, вицепремиер и вътрешен министър в кабинета на Пламен Орешарски, председател на ДАНС (2009-2011 г.), началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев и бивш съветник по сигурността на Бойко Борисов.

Той отказа да коментира има ли нарушение на Конституцията с огласяването на записи, в които се твърди, че участва и президентът Румен Радев, но пък обяви, че било "възможно е премиерът Бойко Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента". Според него никой не е успял да използва специалните служби за сваляне и качване на правителства в България: "Силно преекспонирано е да се смята, че службите могат да бъдат единствен фактор в решаване на едни избори или за задействане на политическия процес в една или в друга посока".

Във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев на ДАНС проверка на приватизационния процес Цветлин Йовчев заяви, че в случая е важно дали тази инициатива ще доведе до затварянето на тази страница: "Ние не можем непрекъснато да сме вторачени в миналото и да вървим напред".

По думите му има няколко предизвикателства в тази акция. Първото е дали има достатъчен капацитет от гледна точка на време и хора. Второто е, когато се артикулират резултатите, да няма съмнение, че подходът към всички е еднакъв: "Това е важно, за да затворим тази страница, тъй като ние живеем в изключително разделено общество", посочи той. Цветлин Йовчев беше категоричен, че темата да приватизацията в България непрекъснато се отваря отново, защото не е прочетена и затворена тази страница: Според него, ако зад проверката сега стои някакъв друг интерес, то това ще доведе до нова ескалация и разделение в обществото. 

"Управлението може да е стабилно, но трябва да се помисли за рестарт, за да се върне доверието на обществото, защото без това доверие не могат да бъдат реализирани никакви реформи, които са необходими в много сфери на обществения живот. Правителството на Борисов може да изкара мандата си, но въпросът е има ли смисъл да се изкарва, или не. Отговор трябва да дадат политиците", категоричен беше Йовчев.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Литературна война за роман на Яна Язова

05.08.2020

Обновена

АНИТА ДИМИТРОВА

1183 4
Борисов и Радев - око за око, НСО за НСО
Замърсяването във Варна си тече, но МРРБ и МОСВ се самопочистиха

29.05.2020

1695 11

Коментари

Хумангоид

Прокурорите! Този човек през 2014 година лиши държавния бюджет от 250 милиона годишно и ги подари на частните охранителни фирми. Ако не се сещате как стана пък това - забрани на МВР да се занимава със СОД. 250 милиона годишно!

Forza NATO

Този позабравен херой пък кой откъде и защо го измъкна да анализаторства ненужно?

Интервал

Честно казано, не се разбира каква е целта на тази дописка. Посредствена логорея без конкретика, внушаваща какво?
Колко още такива безхаберни "анализатори" ще стигнат до медиите? ?
Играчи от статуквото, както и бивши такива, разтягат дълбокомислени, лепкави и мазни локуми.

ssto

Все повече специалисти от миналото ще ни напомнят за себе си, търсейки място в бъдещето ни.

Борисов вече са го отписали.

Отписвайки Борисов, отписали са и ГЕРБ.

 

Звън®
снимка на Звън®

Прочетох само заглавието на дописката - "Развихря се война между институциите" - и се зарадвах. Дано да е истина и тези армии от топкодрапи се изтребят до крак!  "Тогава, тогава, предвиждам такъв живот,
че само си викам "Дано, дано, дано". 

Калпазанче

Библиотекарския мнооо отворене нещо! Като прочетох за чейльо и се сетих за майсъла на РъБъ!

indiec

Ама вие какво друго искате?

Кавито са медиите - такива са и анализите (и обратното).

То като погледнеш (повечето) медии (например, вестници) - какво виждаш:

1. ГЕРБ води на БСП с  ххх %?

2. Гешев вдига рейтинг, а  на Радев му пада.

3. Ердоган казал колко е лош Асад и му пречи в Сирия.

4. Еврото ще бъде въведено скоро / Еврото няма да бъде въведено скоро

 

Това че населението измира, понеже българите не успяват да се възпроизвеждат, изобщо не вълнува медиите. Картинка от потъването на Титаник със свирещ оркестър на палубата - това са медиите.

независим експерт

"Ние не можем непрекъснато да сме вторачени в миналото и да вървим напред"

умните общества правят точно това. Ако не знаеш от къде си тръгнал и накъде вървиш, рискуваш да се въртиш в кръг 

ИвКо

 Не ме интересува какво е мнението ви за мен, но бъдещето на България ще е по добро ако има повече такива компетентни хора като този от дописката. До голяма степен съм му фен, много грамотен човек ми се вижда.

Влез или се регистрирай за да коментираш