facebook
twitter

България

Бунтовните квартали на София вече са в ръцете на опозицията

Въпреки обещанията на Фандъкова за нов екип районните кметове на ГЕРБ са "стари муцуни"
1 906
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Опозицията на ГЕРБ взима райони като „Младост“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Изгрев“ и др.

Опозицията в София печели балотажа за районни кметове в половината от 24-те района на столицата, а досегашните кметове на ГЕРБ запазват управлението на останалите 12. Представители на „Демократична България“ печелят изборите в 8 района, БСП – в един, а в три района най-голямата подкрепа е за независими кандидати. Наблюденията сочат, че опозицията взима надмощие в почти всички квартали, в които има масови граждански протести срещу презастрояването - „Младост“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Изгрев“ и др.

Кмет на "Лозенец" става Константин Павлов от „Демократична България“ (ДБ). С 11 513 гласа той измества досегашния районен кмет Любомир Дреков, който получи 7007 гласа. 50-годишният Павлов е инженер и създател на една от известните електронни пощи в България. "Оборище" ще се управлява от икономиста Николай Александров от същата коалиция, победил Петър Митев от ГЕРБ с 5910 срещу 4546 гласа. "Красно село" се поема от Росина Станиславова от ДБ, получила 14 829 гласа срещу 11 585 за Христо Апостолов от ГЕРБ. Станиславова е досегашен председател на сдруженията „Граждански Районен Обществен Съвет – Красно село“ и „Бели Брези“. Кмет на "Слатина" ще бъде отново представител на ДБ – Георги Илиев, победил Наталия Стоянова от ГЕРБ с 12 366 срещу 9614 гласа. Илиев е съосновател на „Читалище.то“, „Гласувай без граници“ и „Правосъдие за всеки“. В район "Овча купел" влиза Ангел Стефанов от ДБ, победил Христина Семерджиева от ГЕРБ с 10 345 срещу 6816 гласа. Стефанов е преподавател в НБУ. Бил е два мандата омбудсман на Столичната община.

"Триадица" ще се управлява от Димитър Божилов, получил 13 387 гласа срещу 8761 за досегашния кмет от ГЕРБ Николай Терзиев. Божилов е на 34 години и е адвокат. Кмет на "Средец" става бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, победил Любомир Ковачев с 6484 на 4135. Начело на район "Студентски" застава отново кандидат на коалицията - Петко Горанов. За него са гласували 5602 души срещу 4441 за Димитър Дилчев от ГЕРБ. Новият кмет е на 55 г. и два пъти е бил общински съветник. Проблемите на района обаче познава от дългите години, в които отговаряше за общежитията на СУ. Единственият избран кмет от БСП е в „Изгрев“, където Делян Георгиев бие досегашния кмет Цветомир Жеков с 5730 на 4440 гласа. Георгиев е на 33 години, лекар е в "Спешна помощ" – София, и е баща на 3 деца.

Три района на София се печелят от независими кметове. Стефан Стефанов печели балотажа в „Младост“, където до м.г. кмет бе също независимата Десислава Иванчева. В „Панчарево“ за районен кмет бе избран независимият Николай Гюров, който досега бе кмет на село Бистрица с подкрепата на ГЕРБ. Като съотношение Гюров отбелязва един от най-високите резултати на балотажа в София - 6048 срещу 3207 за Димитър Сичанов от ГЕРБ. Още на първия тур пък кмет на „Кремиковци“ стана безпартийната Лилия Донкова.

След победа на балотажа досегашните кметове на ГЕРБ продължават да управляват районите „Искър", „Подуяне", "Витоша", "Нови Искър", "Красна поляна", "Възраждане", "Сердика", "Люлин", "Илинден", "Надежда" и "Връбница". На първи тур поста си запази и Рангел Марков в Банкя. Нови лица няма въпреки обещанието на кмета Йорданка Фандъкова да обнови екипа си. Прави впечатление, че в немалка част от спечелените в неделя от ГЕРБ райони победата идва с видимо по-малка разлика в сравнение с взетите от опозицията. В "Искър" кандидатът на ГЕРБ Ивайло Цеков побеждава Борис Цветков от БСП с малко над 100 гласа. Във "Възраждане" досегашният кмет Савина Савова бие Васил Кънев от ДБ с малко над 400 гласа. В "Красна поляна" кмет отново е Иван Чакъров, победил независимия Георги Миланов с по-малко от 600 гласа. Във "Връбница" кандидатът на ГЕРБ Младен Младенов си осигурява нов мандат с 800 гласа повече - 6854 срещу 6056 за Васил Пенчев от БСП. 

От районите с по-изразена подкрепа за ГЕРБ са "Надежда", където Димитър Димов печели с 10 324 срещу 7818 гласа за Стоян Цветков от БСП. В "Подуяне" Ева Митова остава кмет с преднина от 11 678 гласа пред 8322 за Веселин Жечев от БСП. "Витоша" остава за Теодор Петков след 10 876 гласа за него при 8802 за Христо Вълчанов от ДБ. "Нови Искър" преизбира Даниела Райчева с 5589 гласа срещу 3954 за Владимир Владимиров от ДБГ. В "Сердика" Тодор Кръстев от ГЕРБ печели 7247 гласа, а Янко Янков от БСП - 4982. В "Илинден" за победителя Иван Божилов са гласували 5445 души, а за Георги Томов от БСП - 4485. В най-големия столичен район "Люлин" Милко Младенов от ГЕРБ получава 16 879 гласа, а Мая Александрова от БСП - 14 568.  

 

На другия полюс

ГЕРБ печели всички балотажи за районни кметове във Варна. Управляващите печелят убедително „Приморски“, „Младост“, „Одесос“ и „Аспарухово“, изпреварвайки кандидатите на „БСП за България“. Аналогично е положението и в Пловдив, където партията на Бойко Борисов доминира във всичките пет района на града - „Северен“, „Западен“, „Централен“, „Източен“ и „Южен“. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Умен, та дрънка
Симбиозата ГЕРБ - ДПС ще обезсмисли изборите, обяви БСП
Маратон

23.10.2019

РУМЕН БЕЛЧЕВ

974

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Мъглиж беше пръв...

Умберто Жеко

Кви квартали я пак?❗️

 

залезът на чесъните.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×