Медия без
политическа реклама

Открит преди 2 г. корпус на Френската гимназия в София пак е за ремонт

Мрежата за игра на волейбол се крепи от бетонни бордюри, показа "Спаси София"

27 Февр. 2024Обновена
Снимки от актуалното състояние на физкултурния салон и новия учебен корпус на Френската гимназия в София.

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев обвини предишния кмет Йорданка Фандъкова и администрацията й, че откритият през 2022 г. нов корпус и физкултурен салон на Френската гимназия в столицата вече се руши, опасен е за живота и здравето на учениците и че сградата отново трябва да се ремонтира. Бонев показа снимки на проблемите в новото съоръжение и поясни, че грешките за заложени още в проектната фаза. "Две години след откриването на чисто новото крило с физкултурен салон на Френската гимназия той е в окаяно състояние. Опасност за спортуващите ученици, липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми, коментира Бонев, колегата му в СОС Стефан Спасов и зам.-кметът по строителството Иван Матов.  

Договорът за обновяването на сградата на гимназията и строежът на нов корпус бе подписан от Столична община с “Булстрой груп” през 2020 г. и е на стойност почти 5,3 млн. лв. с ДДС и срок за изпълнение 700 дни. През есента на 2022 г. обектът бе открит за първия учебен ден. Още преди откриването обаче учители се опитали да сигнализират, че строителството се извършва некачествено, поясни Бонев.  

"Ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми. Като бивш възпитаник на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия чакане това, което днешните и бъдещите ученици в гимназията получиха, е посредствено и опасно. Част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има мухъл, който е опасен за здравето на учениците. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен. Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 млн. лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти. Особено опасен за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора", показа Бонев снимки на обекта.

Той поясни, че новата администрация на Столична община ще поиска активирането на гаранцията "в най-кратки срокове". "Вече извършихме оглед на място, за да бъдат описани всички проблеми. До дни ще бъде готов констативния протокол, след което ще се пристъпи към гаранционни ремонти. Шокиращо е, че и преди година отново е имало констативен протокол, но предишното ръководство на общината от ГЕРБ не е предприело никакви действия. Тези, които не са строили качествено, трябва да понесат последствията си, коментира общинският съветник.

От групата на ГЕРБ в общинския съвет реагираха така, както обикновено реагират на сигнали за некачествено строителство. Общинският съветник Георги Георгиев коментира, че договорът с фирмата изпълнител предвижда неустойки и че администрацията на Васил Терзиев трябва да ги изиска. "Предлагам кметът, полагайки грижи като добрия стопанин и като страна по договора, да упражни правото на гаранция, в рамките на гаранционния срок, и всеки един недостатък да бъде отстранен за сметка на строителя. Във всяко нарушение, което е допуснато, ако има констатации, изпращаме компетентните органи. Докато има ремонти, със сигурност ще има проблеми", отговори Георгиев на констатациите на "Спаси София". 

 

КРАЙ НА КАЗУСА

С гласовете на всички политически групи и без никакви пререкания Столичният общински съвет прие доклад на кмета Васил Терзиев, с който районните кметове се определят за администратори и водещи партньори по програмата за санирането на многофамилни жилищни сгради в столицата. Около този доклад миналата седмица се създаде напрежение, тъй като първоначално той бе изключен от дневния ред на предишната сесия на градския парламент с гласовете на ГЕРБ, БСП и по-малките групи в СОС. Впоследствие именно те внесоха предложение за провеждането на извънредно заседание днес, на което той да бъде гласуван. Мотивът на опонентите на ПП/ДБ/"Спаси София" бе, че докладът на Терзиев не е минал за обсъждане през ресорните комисии на СОС и че това го прави уязвим при евентуални съдебни обжалвания. 

Това е вторият етап от програмата за саниране, в който кандидатстващите етажни собствености могат да разчитат на до 80 на сто съфинансиране от държавата при 20 на сто самоучастие. На практика за този етап вече не може да се кандидатства, тъй като срокът за внасянето на документи от сдружения на собствениците, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост, изтича вдругиден, на 29 февруари. Днес от групата на кмета Васил Терзиев - ПП/ДБ/СС, уточниха, че голяма част от кандидатстващите сдружения вече са внесли документите си и с приетото решение се позволява на Столична община да се включи в проекта на Министерството на регионалното строителство и благоустройството. При обсъжданията стана ясно, че още м.г. районните кметове на "Средец" Трайчо Трайков и на "Слатина" Георги Илиев са внесли писма, че домсъвети на блокове са кандидатствали за втория етап на програмата и че за да придвижат документите, те трябва да бъдат определени за администратори и водещи партньори.    

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ, която т.нар. Югозападен район за планиране (Област София, Софийска област, Област Кюстендил, Област Благоевград и Област Перник) може да получи, е в размер на 47 078 400 лв. Както стана дума, одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездно финансиране. Минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда/блоксекция е 50 000 лв., а максималният – 9,5 млн. лв.

СПОРАЗУМЕНИЕ

Столична община ще увеличи заплатите на работещите в градския транспорт с 15%. За това се договориха кметът Васил Терзиев, директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите, съобщиха от "Московска" 33. Освен повишаването на заплатите в споразумението са разписани и мерки, които имат за цел да подобрят качеството на градския транспорт, да гарантират по-привлекателна услуга за гражданите, да подобрят работната среда на заетите служители, да подпомогнат осигуряването на нови транспортни средства и обезпечаването им с резервни части.

Освен това до края на годината ще бъде създадена справедлива бонус система с обективни и проследими критерии за представянето на транспортните работници. Кметът на София и синдикатите се разбраха още да изготвят тригодишен план за развитието на новопостъпилите служители и така да бъде осигурена дългосрочна заетост и кариерно развитие. Като част от мерките през годината ще бъде осигурено работно облекло и лични предпазни средства за персонала, ще се ремонтират и санитарните помещения на крайните спирки. Освен това общината се ангажира със стартиране на програма за изграждане и реновиране на общежития за водачите в градския транспорт.

Още по темата