facebook
twitter

България

Новоизбрани кметове заговориха за вдигане и сваляне на данъци

106
Таня Христова бе избрана за кмет на Габрово още на първия тур на местните избори.

Още неположили клетва, новоизбраните управници в Габрово готвят вдигане на местните данъци. Преизбраната за трети път за кмет Таня Христова е готова с проект за увеличаване на налога върху жилища и автомобили. Документът е качен на сайта на общината още в деня след балотажа. Христова бе един от кметовете на ГЕРБ, избрани на първия тур, а листата на партията взе 49.22% от мандатите в новия местен общински съвет. Ако предложението бъде прието, данъкът за основно жилище в Габрово ще се повиши от 1.5 на 2.3 промила, личи от проекта. Очакванията са по това перо градът да събира с около 1 млн. лв. повече до 2.7 млн. лв. При автомобилите с най-много се увеличава ставката за собствениците на автомобили до 3.5 тона, които са без екологична категория. Ръстът от този данък се очаква да е 400 000 до около 3 млн. лв.

За последно данък сгради в Габрово е вдиган през 2016 г. Като мотив за новото покачване се посочва, че досега инвестициите в града са били основно с „външно финансиране“, което през следващите години „ще бъде ограничено и недостатъчно за постигане на подобни мащабни инвестиции“. „Изискванията от граждани и фирми относно местни инфраструктурни и други проблеми в града и една голяма част от нуждите по селата се увеличава в пъти повече от това, което общината може да си позволи с досега определените собствени приходи“, се казва в предложението.

Въпреки че в предизборната борба повечето кандидати на ГЕРБ обещаваха, че ще управляват без вдигане на данъците, преди дни лично премиерът Бойко Борисов призова обещанието да не се спазва. „Да спрат с това - ще намаляваме данъците! Не може градът да няма никакви приходи и те да се правят на добри. Ние имаме най-ниските данъци - 10%. И аз искам да съм добър, искам да няма данъци. Но хазната трябва да се пълни, за да има за пенсионери, за учители, полицаи, за военни, за самолети и всичко останало“, коментира Борисов в нощта след балотажа. 

По време на предизборните дебати избраният за 4-ти път кмет на София Йорданка Фандъкова няколко пъти заяви, че ще управлява града, без да вдига данъците. Вчера „Сега“ попита общината дали виждането на администрацията по темата се е променило след последните изявления на лидера на ГЕРБ. До приключването на броя отговор не бе получен.

В същото време новият кмет на Пловдив Здравко Димитров обеща намаляване на данъка за автомобилите. „Данъкът за МПС трябва да бъде редуциран. В Пловдив той е много висок. Когато го вдигнаха, транспортните фирми излязоха от Пловдив и сега си го плащат другаде”, коментира той. Новият кмет на Перник също вече заговори за данъчни промени, без обаче да поясни в каква посока ще са те. Станислав Владимиров от БСП каза само, че ще предложи „гъвкави данъчни механизми, които да подпомагат коректните стопански единици“. В Северозападна България спечелените от БСП общини следва да очакват по-ниски данъци, тъй като това бе едно от обещанията на левицата преди изборите.

ПЪРВИ СТЪПКИ

Новият кмет на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев (БСП) ще иска референдум за мораториум за жилищното застрояване. В този район много от новото строителство е на "Артекс" - фирмата, чиито апартаменти разклатиха властта преди няколко месеца.

Ключови думи:

местни избори 2019
Все още няма коментари

Още

Умен, та дрънка
Симбиозата ГЕРБ - ДПС ще обезсмисли изборите, обяви БСП
Маратон

23.10.2019

РУМЕН БЕЛЧЕВ

974

Влез или се регистрирай за да коментираш

×