Медия без
политическа реклама

България стигна нивото на ЕС за работещи възрастни

30 Септ. 2019АНА АТАНАСОВА
Илияна Кирилова

Почти 100 000 са хората над 65 години, които работят, което е около средното за ЕС, сочат данни, цитирани от социалния министър Бисер Петков в парламента. "По данни от наблюдението на работната сила през второто тримесечие на тази година, заетите на възраст 65 и повече години са 97 700. Коефициентът на заетост за тази група е 6.6%, като ръстът в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. е 1.3%", обясни Петков. Средно за ЕС равнището на заетост на хората над 65 години е около 6 процента. 

От януари до август тази година общо 1486 пенсионери са постъпили на работа със съдействието на трудовите посредници, сочат още данните. Общо работещите пенсионери у нас са близо 290 000 души, но по-голямата част от тях са под 65 г.

В Закона за насърчаване на заетостта са регламентирани посредническите услуги, които подпомагат пенсионерите да си намерят работа. Те могат да се регистрират в бюрата по труда и да ползват информация за свободни работни места, посредничество по информиране и наемане на работа и психологическо подпомагане, допълни министърът.

Според експертите на Агенцията по заетостта работодателите избират хора от тази възрастова група заради доказаните умения на кандидатите. Ангажираността, отговорността, дисциплината, навиците за труд се оценяват положително от работодателите, подчерта Петков.

 

Още по темата