facebook
twitter

България

Бъдещите шофьори ще се готвят в мъгла, през нощта и по магистрали

"Автомобилна администрация" ще следи за спазването на часовете
227
Илияна Кирилова
Задължителните часове по кормуване се увеличават за сметка на часовете по теоретична подготовка, които се намаляват драстично.

Кандидат-шофьорите вече ще преминават през обучение за шофиране извън населено място, по магистрала, скоростен път и при намалена видимост. Това беше предложено на работна група, на която беше обсъдена идеята да бъдат увеличени задължителни часове по кормуване на бъдещите шофьори, съобщиха от Държавна агенция "Безопасност на движението" в четвъртък.

Досега компонентите на обучението бяха разписани в методиката, но без конкретни изисквания за продължителността им. В тази връзка се предлага часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите в категория “B” да бъдат обвързани с конкретни групи умения, които трябва да придобият. За да се завиши качеството на обучението, в предложената за одобрение методика се предвижда за група умения „Управление извън населено място“ да се отделят минимум 6 часа, от които поне 3 часа за „Управление по автомагистрала или скоростен път (при възможност) или път с интензивен автомобилен трафик“. Подобно изискване се залага за първи път – досега управлението на магистрала или скоростен път изобщо не е било включено в изискванията за провеждане на шофьорските курсове и се е организирало само при инициатива на инструкторите.

Сред другите задължителни елементи в група умения е „Управление в населено място с голяма интензивност на движение”, за което трябва да се преминат поне 10 часа обучение. Минимум 2 часа ще трябва да покрият курсистите и по компонент „Управление през нощта и в условията на намалена и ограничена видимост“. Учебната документация ще влезе в сила заедно с нов механизъм на контрол от страната на ИА „Автомобилна администрация“, за да се гарантира, че тези минимални часове по отделните компоненти ще бъдат спазвани.

За да се покрият ефективно всички тези компоненти на обучението, минималните задължителни часове за практическо обучение се предлага да бъдат увеличени от 31 на 42 часа, а паралелно с това да се намали броят на задължителните часове по теоретична подготовка от 40 на 26. Както в. "Сега" писа, по-големият брой задължителни часове по кормуване предполага скок в цената на шофьорските курсове. Първоначално предложението беше часовете да се увеличат от 31 на 45, но идеята предизвика разноположни мнения. От Съюза на българските автомобилисти се обявиха категорично против драстичното увеличение на броя на часовете в курсовете за подготовка на водачи. "Проведена анкета сред преподавателите инструктори от СБА показва, че може да се предвиди увеличение на часовете по практика, но с не повече от 5 часа. За същото обучение в ЕС са предвидени средно 22-25 часа. Не трябва с безопасност да се оправдаваме и да правим рекорди по часове за обучение, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност от всеки инструктор и всяка школа", се казва в позицията на СБА.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шофьорските курсове скачат до 1000 лева

10.07.2019

Мартин Георгиев

1342 4
Гърция въвежда жестоки наказания за опасни шофьори

01.07.2019

Йоана Петрова

873 1
Елитни български скиори се обучават онлайн в платформа на БОК

19.06.2019

50

Коментари

Сармат
снимка на Сармат

И синчетата на  власт имащите ли?аоуу нима?

Никой никога не ги е виждал на курсове както и мангалите👳

Влез или се регистрирай за да коментираш

×