facebook
twitter

България

БСП в Шумен внася искане за касиране на вота

Левицата ще настоява за повторно преброяване и в Дупница
64
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Освен че поиска повторно преброяване на бюлетините в Шумен, БСП внася и искане за касиране на кметските избори в общината. Това обяви кандидатът за кмет на левицата Веселин Пенчев, който е и лидер на местната червена организация. Разликата между него и новоизбрания кмет от ГЕРБ Любомир Христов е само 77 гласа. Жалбата за касирането на вота ще бъде депозирана до края на седмицата в административния съд в Шумен. Това означава, че победителят в балотажа Христов може и да не положи клетва на насроченото за понеделник заседание на общинския съвет. 

"Разликата между двамата кандидати е нищожна, само 77 гласа, а пороците - много. В изборния ден подадохме редица жалби и сигнали до Шуменска окръжна прокуратура за купуване на гласове с участие на ромски босове, които пред очите на полицията цял ден возиха хора с автомобилите си. Така и не се намери воля този процес да бъде пресечен", коментира Пенчев, цитиран от "Фокус". До момента от прокуратурата имат откази по всички сигнали за образуване на досъдебни производства, като мотивът е, че от щаба на левицата не са дали достатъчно доказателства за нередности. "Имаме съмнения, които трябва да се проверят, не е наша работа да събираме доказателства. При тази разлика излиза, че ако Любомир Христов все пак бъде избран за кмет на община Шумен, ще бъде първият купен кмет на общината", заяви Пенчев.

Според щаба му имало и "фрапантни нарушения" при изготвянето на протоколите. "Масово в секциите не са спазвани указанията на ЦИК за начина на броене на бюлетините и на отразяване на гласове. Има единични случаи на бюлетини, които са били явно действителни, но са отчитани като недействителни за нашия кандидат, и обратно", посочиха от левицата. Те ще поискат и ръчно преброяване на бюлетините. Имали съмнения, че резултатът, който е посочен в протоколите и в решенията на общинската комисия (ОИК), е действителният.

И щабът на Мая Манолова ще внесе искане за касиране на вота в София заради сбъркани протоколи и множество съмнения, свързани с машинации на гласуването. Жалбата все още не е депозирана в съда, но се очаква да стане най-късно до понеделник.

От БСП искат още повторно преброяване в Ловеч и Дупница отново заради близък резултат, множество недействителни бюлетини, сбъркани протоколи и съмнения за купен вот.

ОТБОЙ

Депутатът от БСП Весела Лечева се отказва от спечеленото си място в общинския съвет във Велико Търново. Тя е подала заявление в общинската комисия. Лечева е спечелила 278 преференциални гласа. На нейно място влиза Красин Каракоцев, който е получил 63 преференции.

Все още няма коментари

Още

Бивш шеф в Напоителни системи е осъден за източване на язовир

20.01.2020

6907 15
10 нови теча бликнаха от водопровода на Шумен

19.01.2020

2472 15
В Шумен пуснаха водата

18.01.2020

231

Влез или се регистрирай за да коментираш