Медия без
политическа реклама

Болницата в Карлово е на път да остане без сестри

Илияна Кирилова

Болницата в Карлово е на път да остане без медицински сестри, което пък ще доведе до спирането на работата й. След като специалистите по здравни грижи в детското отделение наскоро подадоха колективна оставка, в понеделник молби за напускане депозираха и всички медицински сестри от вътрешното отделение, съобщи БНТ. Причината е, че не са получили желаното увеличение на заплатите си.

Искането на медицинските сестри е за основна заплата 950 лв., колкото е предвиденият минимум и според колективния трудов договор. В момента обаче те получават между 720 и 750 лв. Миналата седмица, за да върне сестрите от детското отделение, управителят на болницата Христо Пелев обеща увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв.

Лекарите в болницата са солидарни с исканията на медицинските сестри. Оставки се канят да подадат и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Увеличение до 950 лв. на възнагражденията на всички сестри ще утежни бюджета, обясни Пелев пред БНТ. Затова според него трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20%, което е и искане на сдружението на общинските болници и лекарския съюз. Пелев обясни, че болницата получава субсидия от държавата за това, че е в отдалечен район, но парите са за дейност, а не за заплати, допълни директорът.

По закон община Карлово не може да отделя средства за заплати на медицинския персонал, каза пък зам.-кметът на общината Стойо Карагенски пред БНР. Той припомни, че за няколко мандата общинското ръководство е помагало по различни начини на болницата - тя е санирана и газифицирана преди години, купено е оборудване за 4 милиона лева, а тази година е отпуснат безлихвен заем в размер на 60 000 лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата