facebook
twitter

България

Бивш зам.-министър е осъден ефективно

814
Снимка: Архив
Антон Гинев

Софийският градски съд осъди бившия зам.-министър на транспорта Антон Гинев на 11 месеца затвор ефективно, съобщи "Де факто" в понеделник.

Той е признат за виновен на първа инстанция за умишлена безстопанственост в особено големи размери като директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), която е причинила щета за над 4.2 млн. лв. на НКЖИ и на държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ (подразделение Горна Оряховица). Гинев подаде оставка, след като беше обвинен през 2016 г. заедно с бившия депутат от ДПС Илия Илиев и бившия директор на железопътната секция в Русе Огнян Георгиев. 

Според прокуратурата подсъдимият бивш зам.-министър е нарушил Закона за обществените поръчки, като в периода 2007-2008 г. е сключвал договори след преговаряне с няколко фирми и им е платил, въпреки че те не са изпълнили възложените дейности. На първа инстанция съдът е признал Гинев за виновен по обвиненията за две дружества, за други две обаче го е оправдал.

Георгиев е получил 2 години и половина, също ефективно, за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според прокуратурата е наредил превод на 998 115 лв. на частна фирма, без тя да е свършила работата, която й е възложена. За целта са били съставени документи с невярно съдържание. 

Илия Илиев, който беше депутат от ДПС и председател на партия ДРОМ, също е осъден на 2 години условно. Той е признат за виновен, че е улеснил присвояване на над 3 млн. лв. Ексдепутатът също е осъден за част от обвиненията и оправдан за други. Той е подсъдим и за купуване на гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г.
И за тримата е постановена забрана да заемат ръководна длъжност в държавни учреждения за различен период от време. Адвокатите им заявиха, че ще обжалват присъдите пред апелативния съд. 

Все още няма коментари

Още

Земеделци ще блокират пътя Солун-Атина утре

22.09.2019

579 1
Транспортът и земеделието ще загубят десетки милиони еврофинансиране

16.09.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

3251 4
Обвиненият за убийството на дете ще се размине с до 30 години затвор

Влез или се регистрирай за да коментираш

×