facebook
twitter

България

Арестуван от фонд "Земеделие" се движел с брониран мерцедес

Арестите поставят под въпрос акредитацията на структурата в Брюксел, твърди бившият земеделски министър Мирослав Найденов
2634
 Прокуратура

Един от арестуваните във фонд "Земеделие" се е движел с брониран мерцедес и е раздал заеми за 1.8 млн. лв. Това обяви прокуратурата в сряда. От официалното съобщение става ясно, че на петима от шестимата задържани служители на фонда са повдигнати обвинения. Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. Сред обвинените лица е и зам. изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие“, добавят от държавното обвинение.

Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв. Другите двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена. На петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната. Прокуратурата твърди, че при разследването са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица е раздало през последната година с договори за заем общо 1.8 млн. лв. на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран мерцедес, оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови.

Арестите на зам.-шефа на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) поставят под съмнение работата му и създават опасност дори да му бъде отнета акредитацията от Брюксел. В същото време е компрометирана и мащабната проверка по скандала с къщите за гости, тъй като във вторник бе задържан и отговорният за нея – зам.-директорът Камен Костадинов. "Този зам.-директор беше натоварен да отговаря за проверката на къщите за гости, а сега е арестуван", коментира пред Би Ти Ви Мирослав Найденов, бивш земеделски министър. Той припомни, че ДФЗ е институция, акредитирана от ЕС, всички назначения в нея се "докладват". "Изключително лош сигнал към ЕК, защото този зам.-директор беше назначен само преди месец и пое най-важния ресор там - развитие на селските райони. В ДФЗ за 7 г. минават около 7.5 млрд. евро, което е повече от милиард евро за година. Изключително важен ресурс и акредитацията на фонда също е изключително важна", обясни Найденов.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шефът на "ТАД груп" е освободен срещу 100 000 лв. гаранция

27.02.2020

1010 4
Съдът остави Нено Димов в ареста заради обществената реакция

25.02.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1429 9
Гешев ще рови и в куфарчето на Стив Ханке

24.02.2020

2051 7

Коментари

mazen

и кой е тоя герпер или хидроученик?

сталкер пустиняк

Хайде бе, герберасти, къде сте да се хвърлите и да защитавате кадровата политика на ГЕРБ? 

Май вече стана трудно да обвинявате Курумбашев за заемите, сега като че ли го надминахте с този образ с бронирания мерцедес? 

Жалка пасмина. ?

торбаЛан

А вашата пасмина кога ще разбере, че ще спечели избори не когато доказва колко лоши са Греп, а когато почне да показва с какво са по-добри от тях? Не в краденето и приватизация под масата, рабира се.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Ле ле , ами шефа му с каква ли кола се движи ???
Ад мин

Папата на посещение в щатите и на I-5 решава да помоли шофьора си да му даде да покара малко лимузината. Настъпва папата газта, ама щатски катаджия му пуска синята ламБа и го спира. Като вижда кой е зад волана катаджията звъни на шефа си и вика: "Шефе, нали каза, ако видя нещо необичайно, да ти звънна"

- Казвай, вика шефът, Какво е толкова необичайното?

- Ами един тука го хванах да кара с 250 шефа си в една ного яка лимузина.

- Е, какво толкова необичайно? Идиоти секакви и секи ден. И кой се вози в тази лимузина?

- Не знам кой, ама папата му е шофьор

 

Evasion

Интересно кво ли е декларирал пред перачницата КПКОНПИ...

Domi

1,8 милиона ще да е комисионна от нещо...този бушон дето е хванат накрая ще е на минус без имоти и с борчове....

Влез или се регистрирай за да коментираш